*Nettavisen* Økonomi.

Åpner Norges største pol - i Sverige

Foto: Foto: Fra Flickr (klikk.no)

Gigantutsalg i Strømstad på 1.400 kvadratmeter.

I morgen, onsdag 13. juni, åpner Systembolaget sitt nye gigantutsalg i Strømstad. Utsalget som ligger noen få minutters kjøring over grensen vil bli Norges største alkoholutsalg. Vin- og brennevinsleverandørenes forening frykter at det nye superbolaget vil friste nye horder av nordmenn til å handle i Sverige, fremfor å velge det lokale Vinmonopolet.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Med sine 1400 kvadratmeter blir Systembolaget ved den svenske grensebyen uten tvil «Norges største Vinmonopol». Til sammenligning er Vinmonopolets største utsalg -på kjøpesenteret CC Vest i Oslo-drøyt 1200 kvadratmeter.

Vil kapre norske kunder
- At Systembolaget velger å bygge et av Nordens største alkoholutsalg i Strømstad, som har 6.000 innbyggere, sier litt om nivået på grensehandelen med vin og brennevin. Avgiftsforskjellene mellom Norge og Sverige har økt betydelig de siste årene, og gitt Systembolaget gode rammevilkår for å kapre norske kunder. Åpningen av et nytt «superbolag» rett over grensen vil styrke denne utviklingen, og bidra til mer grensehandel i årene som kommer, sier Ingunn Jordheim, generalsekretær i Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF).

Svenskenes nye «superbolag» skal ligge i et kjøpesenter som åpner ved Oslovägen, innfartsveien til Strømstad. En tredjedel av det nye kjøpesenterets areal på 4500 kvadratmeter skal fylles med vin og brennevin, til glede for handleglade nordmenn-som er villige til å dra langt for å slippe de norske avgiftene på vin og brennevin.

1 liter vin hvert 3. sekund
Tall fra Systembolaget viser at deres utsalg langs norskegrensen solgte hele 12,1 millioner liter vin i 2011. I snitt gikk det unna én liter vin hvert tredje sekund på de «norske» bolagene. Grenseutsalgene solgte også 1,6 millioner liter brennevin, 15,7 millioner liter øl og 1,1 millioner liter cider og ferdigdrinker- mesteparten til norske kunder på svenskehandel.

- Alkoholsalget langs grensen har vokst i flere år, samtidig som Vinmonopolets salg av brennevin og sterkvin har sunket markant. Stadig flere nordmenn reiser nå mange mil for å handle vin og brennevin i utlandet fremfor på sitt lokale vinmonopol. Dette er en utvikling som både svekker Vinmonopolet direkte og bidrar til en betydelig vekst i den totale grensehandelen, sier Ingunn Jordheim, generalsekretær i VBF.

I følge tall fra SSB handlet nordmenn for 11,5 milliarder kroner på dagsturer til Sverige i 2011. Dette er en økning fra 2010 på 9 prosent.

Første kvartal 2012
Nordmenn handlet for 11,7 milliarder kroner på dagsturer til utlandet de siste fire kvartalene. Dette er en økning på litt over 8 prosent fra forrige firekvartalsperiode. Antall dagsturer økte med 6 prosent i den samme perioden. I følge tall fra SSB.

Usikre tall
Grensehandelsundersøkelsen er en utvalgsundersøkelse, og usikkerheten rundt kvartalstallet er betydelig, om lag en halv milliard kroner. Er den totale grensehandelen et kvartal på 2 milliarder kroner, betyr det at det er 95 prosent sikkert at den sanne verdien av grensehandelen er i intervallet 1,6 til 2,4 milliarder kroner. SSB er derfor varsomme med å beskrive grensehandelens utvikling basert på kvartalstall, skriver SSB i en pressemelding.

Kvartalstall etter destinasjon og etter bostedsregion publiseres ikke fordi datagrunnlaget er for svakt. Derimot publiseres destinasjonstall på årsbasis, opplyser SSB i meldingen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.