Åpner opp for rentesjokk

Foto: (Scanpix/Montasje)

Økonomene utelukker ikke ny overraskelse. Spar tusenlapper på boliglånet.

04.02.09 12:55

- I vanlige tider ville mange sentralbanker vært forsiktige, men slik verden ser ut nå kan det å reagere for tregt rett og slett bli for dyrt, skriver Citibank i en oppdatering onsdag.

NA24 - din næringslivsavis

Økonomene i banken er på linje med de aller fleste foran dagens rentemøte i Norges Bank, og tror Svein Gjedrem kutter renten med 0,50 prosentpoeng - til 2,5 prosent.

- Eksepsjonelle omstendigheter
Grunnen til det nye rentekuttet er at både verdensøkonomien og den norske økonomien fortsatt viser svært klare svakhetstegn. De utelukker imidlertid ikke et nytt rentesjokk fra Gjedrem.

- Gitt de eksepsjonelle omstendighetene som råder, kan vi ikke utelukke mer aggressive kutt.

Også Handelsbanken Markets mener det er en risiko for at Gjedrem slår på stortrommen enda en gang.

- Risikoen for et større kutt enn ventet er større enn risikoen for et mindre kutt enn ventet, sier makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken Markets.

I pengemarkedet forventes det også et kutt på minst 0,5 prosentpoeng. Men etter Svein Gjedrems rentesjokk i desember, da Norges Bank senket renten med 1,75 prosent, er det mange som er usikre.

Flere rentekutt
I tillegg til et rentekutt i dag, forventer mange et nytt kutt på neste rentemøte - i mars.

- Dystre økonomiske data er et argument for videre rentekutt. Imidlertid kan de omfattende finanspolitiske tiltakene som regjeringen kunngjorde i forrige uke delvis erstatte en enda mer aggressiv sentralbank, tror Citi.

Meglerhuset legger til at på forrige rentemøte i desember erkjente Norges Bank at risikoen for en forlenget nedtur har økt, mens risikoen for at prisveksten skal bli for høy er redusert.

- Med lavere risiko for inflasjon har allerede Norges Bank skiftet fokus fra inflasjonsstyring til å stimulere vekst og sysselsetting.

HTML EMBED

Tar hensyn til bankpakken
Syed i Handelsbanken mener Norges Bank sitter på mer informasjon enn markedet nå, og er spent på hvordan dette slår ut.

- Det store problemet nå er at Norges Bank vet mer om bankpakken som kommer 9. februar enn det markedet gjør. Dette er informasjon de kommer til å ta hensyn til når de fastsetter renten, sier Syed til NA24.

Handelsbanken-økonomen tror imidlertid denne pakken må være svært ekspansiv for å unngå kraftige rentekutt fremover.

- Situasjonen nå er verre enn Norges Bank så for seg i desember, og jeg tror dette vil bli vektlagt når banken skal begrunne dagens avgjørelse. Rent teoretisk kan man se for seg at rentekuttet blir mindre enn ventet på grunn av at bankpakken er ekspansiv, men jeg tror vi må se en svært ekspansiv bankpakke for å unngå at vi får en rentebunn som er høyere enn 1,5 prosent.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Oljepengene redder oss
I desember senket Norges Bank rentebanen og indikerte at styringsrenten bør ligge i intervallet 2 - 3 prosent i perioden frem til neste pengepolitiske rapport i mars.

Følg rentebeslutningen på TV2 Nyhetskanalen her:

285871

- Denne holdningen blir kun opprettholdt dersom den økonomiske situasjonen utvikler seg som forventet, skriver Citibank.

Videre fremover venter Citi-analytikerne at Norges Bank kommer til å kutte videre. Men legger til:

- Takket være tilgjengeligheten og bruken av oljeinntekter til finanspolitiske tiltak vil Norges Bank være en av få sentralbanker hvor styringsrenten kommer til å ligge over null i de kommende kvartalene.

Også Citibank tror styringsrenten i Norge kommer til å ligge på 1,5 prosent ved utgangen av andre kvartal.

- Deretter tror vi Norges Bank tar en pause, med mindre en ytterligere forverring i økonomiske forhold får sentralbanken til å kutte enda lavere.

Spar tusenlapper
NA24s gratistjeneste Minrente blir mer og mer populær.

Hittil har over17.000 lesere registrert seg, og det går ikke en dag uten at fornøyde lesere får flyttet lånet sitt til en bank med bedre vilkår.

Samtlige har tjent 5000 kroner eller mer.

Minrente gir deg sannheten om ditt boliglån.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag