NA24.no

Åpner seg et nytt marked på 15 milliarder

MOMSFRITAK: Fra 1. januar gir fritaket det offentlige penger de kan bruke på andre ting. (Illustrasjonsfoto)
MOMSFRITAK: Fra 1. januar gir fritaket det offentlige penger de kan bruke på andre ting. (Illustrasjonsfoto) Foto: Monkey Business Images (Colourbox)
Arbeiderpartiet er skeptiske.

Frislipp av tjenester gir mange nye muligheter, skriver papirutgaven til Dagens Næringsliv.

Fra 1. januar slipper statsforvaltningen å betale merverdiavgift på tjenester, og til neste år følger helseforetakene etter. 

Ved at det offentlige slipper å betale moms på tjenester, åpner det seg et marked på 15 milliarder kroner for kantinedrift, renhold og drift av eiendommer, ifølge beregninger avisen har gjort.

Jubel og harme

Den store momsreformen møter både jubel og harme:

– Det har etablert seg enorme muligheter for effektivitet på dette området, sier administrerende direktør i NHO Service, Petter Furulund, til Dagens Næringsliv.

Aps finanspolitiske talskvinne sier at:

– Vi mener dette har mange uheldige konsekvenser. Vi vet fra mange områder der det har foregått storstilt konkurranseutsetting at det som gjør dette lønnsomt, er at man kan dumpe personalkostnadene. Det har for eksempel vært en stor konflikt i Oslo kommune, der pensjonsvilkårene ble dumpet, sier Marthinsen til Dagens Næringsliv.

Statsbudsjettet

I statsbudsjettet heter det at:

«Nettoføringsordningen innebærer at organene ikke belastes merverdiavgiften i sine budsjetter og regnskaper, men kan føre utgiftene til merverdiavgift på et sentralt kapittel og post for merverdiavgift. Det vil gjøre at merverdiavgiften ikke lenger er en kostnad for forvaltningsorganene. Dermed fjernes dagens konkurranseulempe for private aktører.»

Du kan lese fra detaljer her.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

Våre bloggere