NA24.no

Apple anklages for barnearbeid i Kina – igjen

Foto: Skjermdump/YouTube
Teknologigiganten Apple beskyldes for en rekke brudd på arbeidstagernes rettigheter ved flere fabrikker i Kina.

Fabrikkene tilhører Apple-leverandøren Pegatron og det er New York-baserte China Labor Watch (CLW) som har advart mot at det skal foregå en «lang rekke brudd på internasjonale og kinesiske lover og standarder» ved tre av disse.

Barnearbeid
Bruddene skal blant annet bestå av bruk av mindreårig arbeidskraft, kontraktsbrudd, ubetalt overtid og elendige boforhold.

Apple og Pegatron har kommet med uttalelser hvor de lover å undersøke anklagene.

«Apple er dedikert til å tilby trygge og rettferdige arbeidsforhold i hele vår produksjonskjede», sa firmaet i en uttalelse. Pegatrons adm. dir. Jason Cheng, sa at firmaet tok anklagene «veldig alvorlig».

Også i 2012 var Apple i bråk da underleverandøren Foxconn ble beskyldt for lignende brudd på arbeidstagernes rettigheter – ved Foxconns fabrikker skal forholdene ha vært så dårlige at en rekke arbeidere tok selvmord på jobben.

Verre enn selvmordsfabrikkene
Ifølge CLW står det ikke bedre til i fabrikkene til Pegatron:

«..vår etterforskning har vist at arbeidsforholdende ved Pegatrons fabrikker er enda verre enn ved Foxconns fabrikker», sa adm. dir. i CLW, Li Qiang.

Etterforskningen viste videre at arbeiderne blant annet skal ha jobbet i underkant av 70 timer i uken og arbeiderne i Pegatrons Shanghai-fabrikk skal ha blitt tvunget til å underskrive kontrakter som indikerte at antall overtidstimer var færre enn hva som var tilfelle.

Arbeidsrettighetsorganisjonens leder sa videre at «forholdene ved disse fabrikkene er så ille at de fleste arbeiderne nekter å fortsette etter kort tid».

Ved en av fabrikkene skal 30 av 110 nyansatte ha sluttet iløpet av to uker.

Bestrider arbeidstid
Apple bestrider disse påstandene og hevder de har overvåket de ansattes arbeidstid:

«Vår nyligste undersøkelse i juni fant at Pegatrons ansatte som produserer Apple-produkter jobbet 46 timer per uke i snitt», sa firmaet.

Andre beskyldninger i kjølvannet av etterforskning er alt fra dårlig lønn, dårlige arbeidsforhold, dårlige boforhold, overtramp fra ledelsens side, forurensing av nærmiljøet og vanskeligheter med å få fri - blant annet fikk ikke kvinner som hadde blitt gravide utenfor ekteskap fødselspermisjon.

Apple har lovet at deres egen revisjonsgruppe skal vende tilbake til de tre omtalte fabrikkene denne uken for å foreta inspeksjoner.

- Hvis revisjonsgruppen vår finner ut at de ansatte er blitt underbetalt eller nektet kompensasjon for tid de har arbeidet vil vi kreve av Pegatron at de gir dem full oppreisning. Vi vil etterforske disse nye påstandene nøye, sørge for at korrigerende tiltak settes i verk hvor det er nødvendig og rapportere eventuelle brudd på egne krav til god forretningsskikk, uttalte Apple.

86 brudd dokumentert
I løpet av etterforskningen som pågikk mellom mars og juli ble det dokumentert 86 brudd på arbeidernes rettigheter - blant annet skal arbeidere ha blitt tvunget til å arbeide stående i opptil 11 timer og blitt stuet inn 12 av gangen på fabrikkenes «sovesaler».

Pegatron, som har 70.000 ansatte i Kina, lover bot og bedring og uttalte følgende til Sky News:

«Vi streber mot å gjøre hver dag hos Pegatron bedre enn dagen før for våre ansatte. De er hjertet av vår forretningsvirksomhet... Det er derfor vi tar disse beskyldningene veldig alvorlig.»

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere