NA24.no

Apple åpner krigskassen

Foto: Chris Hondros (Getty Images)
Sist oppdatert:
IT-giganten avslører hva de vil gjøre med alle pengene.

Mandag får investorer verden over endelig svar på en av de best skjulte hemmelighetene på Wall Street. Nemlig hva Apple skal bruke alle pengene på.

Selskapet gir nå beskjed om at de starter med et utbytte- og tilbakekjøpsprogram. I løpet av de tre neste årene ser selskapet for seg at de vil bruke bruke 45 milliarder dollar på dette.

I første omgang ser de for seg et utbytte på 2,65 dollar per aksje i årets fjerde kvartal. Selskapet har avvikende regnskapsår og fjerde kvartal begynner 1. juli.

Totalt skal selskapet være interessert i å kjøpe tilbake egne aksjer for ti milliarder dollar over tre år.

- Vi har brukt noe av våre penger på store investeringer i vår business gjennom økt forskning og utvikling, oppkjøp, nye butikkåpninger, strategiske forskuddsbetalinger og utgifter i våre leveranseledd, og bygging av vår infrastruktur. Du vil se mer av dette i fremtiden, sier Apple-sjef Tim Cook, i en melding.

Selskapet bekrefter også at de vil beholde store deler av sin enorme krigskasse på rundt 100 milliarder dollar, rekordstort i amerikansk historie, til «strategiske muligheter». I tillegg vil det ha mer enn nok penger til å sørge for driften.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Det er 17 år siden Apples aksjonærer fikk utbytte, mye takket være grunnleggeren av selskapet, Steve Jobs, som døde i oktober.

97,6 milliarder dollar
Han var lenge motstander av ideen om å betale ut utbytte til investorene og mente det var mye viktigere å holde pengene i selskapet og bygge sten for sten. Han mente også at tilbakekjøp av egne aksjer var en dårlig strategi som kun fungerte som bestikkelse av investorer.

Denne strategien ga resultater.

Apple har passert Exxon Mobil og er i dag verdens mest verdifulle selskap, med en markedsverdi på 545,97 milliarder dollar, cirka like mye som hele det norske oljefondet.

Produsenten bak dingsene som har blitt allemannseie over store deler av verden, har satt verdensrekord i kontantbeholdning for børsnoterte selskaper.

Deres kontantbeholdning var på utrolige 97,6 milliarder dollar ved slutten av 2011, opp 35 milliarder fra året før.

Lite tyder på at ting står dårligere til i dag.

Aksjekursen har steget 45 prosent siden januar.

Forventet utbytte
Reaksjonene etter lanseringen av den nye Ipaden har vært positive, og salgstallene for Iphone i januar var svært gode, men aksjen er også drevet opp av en forventning om den forestående utbetalingen.

På Apples årlige aksjonærmøte i februar, sa øverste direktør Tim Cook at selskapet har tenkt nøye igjennom hva de ville gjøre, og slo fast at «Det er mye. Mer enn det vi trenger for å drive selskapet» ifølge Wall Street Journal.

Flere investorer har sagt at de forventer at Apple kommer til å betale utbytte til aksjonærene, og ryktene om en solid utbyttefest har drevet aksjekursen til himmels den siste måneden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere