*Nettavisen* Økonomi.

Apple-direktør: Et fantastisk kvartal

Kvartalsresultatet for Apple viser til kanonsalg og solid inntjening. Foto: Justin Sullivan (Afp)

Den amerikanske IT-giganten viser rekordresultat for årets andre kvartal 2015.

22.07.15 10:55

I årets andre kvartal hadde Apple en gevinst som endte på 10,7 milliarder dollar, som tilsvarer drøyt 88 milliarder kroner.

Selskapet har solgt 47,5 millioner iPhones i årets andre kvartal frem til 27. juni. Dette er en økning på 35 prosent fra fjoråret, og er det direktør Tim Cook kaller «et fantastisk kvartal».

Iphone-salget er vanligvis ikke like bra i årets andre kvartal, da en del kunder utsetter kjøpet i påvente av en eventuelt ny modell. Til tross for dette økte fortjenesten med 38 prosent, mens omsetningen økte med 33 prosent, melder Apple i en pressemelding.

Børsfall tross gode tall

Selv om kvartalsresultatet viser til kanonsalg og solid inntjening, falt Apples aksjekurs tirsdag kveld. Analytikere tror dette skyldes skuffelsen over at selskapets inntekter dette kvartalet var noe lavere enn forventet, og at fimaets overskudd er tungt avhengig av iPhone-salg.

Etterspørselen etter iPad er fremdeles svak. Salget er på 10,9 millioner, som er en nedgang på 18 prosent sammenlignet med året før. I følge Cook har derimot nisjeproduktet Apple Watch (egne klokker) hatt en «god start», hvor salget de ni første ukene hadde overskrevet både iPhone og iPad etter at de først var lansert.

Likevel vil de ikke si hvor mange Apple-klokker de har solgt.

Avhengig av Kina

IT-giganten gjør det også bra på det kinesiske markedet, hvor salget i Kina, Hong Kong og Taiwan stod for mer enn en fjerdedel av selskapets totale omsetning i tredje kvartal.

Analytiker for BGC Partners, Colin Gillis, sier til BCC at Apples avhenighet av iPhone-salg og vekst i Kina er bekymringsverdig.

- Se på PC-markedet. Folk spør om det samme noen gang kan skje med smarttelefoner. Selvfølgelig kan det det. Og det er en risiko forbundet med selkapets avhengighet til Kina, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Diagrammet viser Apples økende avhengighet av iPhone.

Gillis sier at investorer likevel bør sette resultatene i perspektiv:

- Totalresultatet er forbløffende - et overskudd på over 10 milliarder dollar. Men Apple er avvikende i flere beregninger, så det gjelder å se på resultatetene i forhold til forventningene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.