*Nettavisen* Økonomi.

Apple faller på opsjonstriksing

Foto: (Scanpix/AFP)

Apple-aksjen faller etter at det ble klart at toppsjefen Steven Jobs visste om opsjonstriksing i selskapet.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

I går innrømte selskapet at toppsjefen, Steven Jobs, visste om feilaktig bruk av opsjoner, men at han selv ikke hadde fått noen. Selskapets finansdirektør, Fred Anderson, trakk seg fra selskapets styre. Aksjen til IT-giganten som produserer iPod og Macintosh faller på Nasdaq.

NA24 - din næringslivsavis

Så langt har aksjekursen falt med 0,68 prosent til 74,87 dollar.

Aksjen kan du følge her

Det har vært en enorm svingning i aksjen det siste året. Kursen har blitt notert så lavt som 47,87 dollar og så høyt som 86,40 dollar.

Beklaget onsdag
- Jeg beklager til Apples aksjeholdere og ansatte for disse problemene som skjedde på min vakt. Dette er veldig ulikt Apple, sier Steve Jobs i en uttalelse, ifølge The New York Times.

Apple oppga i juni at de hadde funnet uregelmessigheter i forbindelse med aksjeopsjoner tildelt i perioden mellom 1997 og 2001.

Steve Jobs har i lang tid vært kjent som en av verdens mektigste toppledere med dårligst grunnlønn. Han har nemlig hatt kun fått utbetalt en dollar, skriver di.se, men samtidig har han blitt steinrik på tildeling av både opsjoner og aksjen i selskapet.

Ledere av andre amerikanske IT-giganter som Yahoo og Google har samme ordning.

Tatt på fersken
Dette er siste utvikling i det som ser ut som en voksende opsjonsskandale i amerikanske børsselskaper. En rekke selskaper granskes for forhold om tildelinger av opsjoner til toppsjefer.

For kort tid siden ble Jacob «Kobi» Alexander, tidligere toppsjef for det amerikanske IT-selskapet Comverse Technology, pågrepet i Namibia. Han skal ha vært på rømmen med hundrevis av millioner tilegnet gjennom opsjoner.

Omfattende skandale
Det er sterk mistanke om at man i ettertid har manipulert med datoene for tildeling av opsjoner for å gi maksimal sjanse for gevinst til sjefene. En opsjon gir en rett, men ikke en plikt, til å kjøpe en aksje til en gitt kurs i fremtiden. Hvis aksjekursen i mellomtiden stiger, gir opsjonen gevinst.

Amerikanske myndigheter mener tilbakedatering av opsjonstildelinger kan være brudd på en rekke lover, både hva gjelder regnskapsføring, bedrageri, skattelovgivning og så videre.

Nordmann avslørte
Skandalen begynte å rulle på grunn av arbeidet til nordmannen Erik Lie, som er økonomiprofessor i USA, og som gjennom analyse av kursutvikling fant at mange opsjonstildelinger skjedde på så gunstige tidspunkter at det nærmest var umulig å forklare med annet enn juks.

Her kan du lese mer om Lies arbeid

De siste årene har myndighetene i USA vist at det ikke er nådige mot hvitsnippforbrytere på høyt nivå. Fengselsstraffer på både ti og 20 år blir delt ut, og mange selskaper har fått bøter i milliardklassen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag