*Nettavisen* Økonomi.

Arabere nektes innreise i Irak

Irak forbyr ikke-irakiske arabere innreise til landet av sikkerhetshensyn.

02.12.05 11:34

Den irakiske innenriksministeren har forbudt alle ikke-irakiske arabere innreise til landet inntil videre. Tiltaket er en sikkerhetsforanstaltning i forkant av valget 15. desember, opplyser irakiske myndigheter til Associated Press (AP) fredag.

Avgjørelsen ble fattet torsdag av innenriksminister Bayn Jabr, opplyser to anonyme representanter for det irakiske innenriksdepartementet til AP.

Fredag hindret selskapet Royal Jordanian en AP-korrespondent med egyptisk statsborgerskap fra å gå om bord på et fly som skulle til Bagdad. Representanter fra Royal Jordanian sier de har fått beskjed fra irakiske myndigheter om å ikke tillate arabere på flyet.

Til 17. desember
- Dette er en del av sikkerhetstiltakene i forkant av valget. Regelen dekker alle grenseoverganger, det være seg flyplasser, til lands eller ved havner, sier den anonyme kilden til AP.

Han opplyser at det ikke er satt noen tidsbegrensning for forbudet mot innreise. Den andre kilden ved innenriksdepartementet sier forbudet vil vare til 17. desember, to dager etter valget.

Begge kildene nyhetsbyrået har snakket med, sier det ikke vil gjøres unntak for regelen.

Ulovlig innreise
- Etniske arabere med pass fra USA og andre ikke-arabiske land blir ikke rammet av forbudet, sier en betjent ved Bagdads internasjonale flyplass til AP.

Han sier innreiseforbudet ble satt i kraft onsdag, og at en rekke arabere ble sendt hjem fra flyplassen med fly. Han opplyste ikke hvor mange det gjaldt.

Amerikanske og irakiske myndigheter har lenge klaget på at utenlandske arabere sniker seg inn i Irak for å kjempe mot USA og landets allierte.

Likevel antas det at flesteparten av disse tar seg ulovlig inn i tynt bevoktede ørkenområder snarere enn via fly og lovlige grenseoverganger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.