*Nettavisen* Økonomi.

Arbeiderpartiet gir regjeringen totalslakt: - De har systematisk undervurdert alvoret

MØTER PRESSEN: Fredag legger Ap sitt forslag for landets satsninger i 2016. Foto: Heidi Schei Lilleås

Arbeiderpartiet (Ap) hugger løs på regjeringens politikk.

13.11.15 11:33

STORTINGET (Nettavisen): Fredag presenterer Jonas Gahr Støre og Marianne Marthinsen Aps alternative statsbudsjett for 2016.

Her kan du finlese detaljene i deres forslag.

- I en tid med økonomisk uro, økende ledighet og en utfordrende flyktningsituasjon trenger Norge politikk som virke, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Les også: Ap vil ha jobbpakke til sju milliarder

- Høyeste ledighet på 20 år

– Budsjettet legges frem i en situasjon hvor vi har den høyeste ledigheten på over 20 år. Arbeiderpartiet har alltid sagt at arbeid til alle er jobb nummer én. Nå er dette viktigere enn på lenge, sier Jonas Gahr Støre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Heidi Schei Lilleås

Tiltakene retter seg mot dem som har mistet jobben og mot bedriftene.

Ap foreslår flere tiltaksplasser, bedre permitteringsregler og flere studieplasser. Redusert selskapsskatt og matchingkapital for gründere skal skape ny vekst.

Les også: Nei, Norge er ikke verdens rikeste land

- For sent ute

– Skal vi lykkes med arbeid til alle, er det avgjørende at Norge har bedrifter og et næringsliv som driver lønnsomt og har vekst landet over. Regjeringen har systematisk undervurdert alvoret i situasjonen, og dermed også vært for sent ute med tiltakene. Våre forslag vil gi bedriftene bedre vilkår og sørge for at flere kommer i jobb, sier finanspolitiker Marianne Marthinsen.

Hun er bekymret over regjeringens oljepengebruk.

(Saken fortsetter under)


Klikk på bildet for å forstørre.

Den mest akutte situasjonen i Norge akkurat nå som må løses. Foto: Heidi Schei Lilleås

- 4 milliarder færre kroner

– Høyre og Frp har økt oljepengebruken i et tempo vi ikke har sett maken til. I år er ikke et unntaksår, men hovedregelen. Vi foreslår å redusere oljepengebruken med 4 milliarder kroner sammenlignet med regjeringen. Av hensyn til trygg økonomisk styring, kronekurs og bærekraften i offentlige finanser på sikt.

– Små økonomiske forskjeller gir et sterkt og bredt interessefellesskap og fremmer tillit, samarbeidsevne og kompetanse. Dette er et konkurransefortrinn. Regjeringen har lagt ut på en ferd mot økende forskjeller. Så langt har folk flest fått 5 kroner dagen i skattelette fra regjeringen– de rikeste får 2100 kroner hver eneste dag, sier Støre.

Les også: Gir en halv milliard til barn og unge

I sitt budsjettforslag går Ap inn for å øke minstepensjonen for enslige.

– Vi øker også bostøtten og legger frem flere tiltak mot barnefattigdom. Dette reduserer ulikhetene i Norge, sier Marthinsen.

Ap vil bevilge 300 millioner mer til klima- og skogsatsingen og en kollektivmilliard til byene.

3 milliarder til kommunene

Kommunenes økonomi blir også foreslått styrket.

Klikk på bildet for å forstørre.

Her er Aps foreslåtte skatteprofil. Foto: Heidi Schei Lilleås

– Regjeringen setter ikke kommunene i stand til å løse de voksende oppgavene, sier Støre, og varsler at Arbeiderpartiet vil styrke kommuneøkonomien med 3 milliarder kroner.

Støre viser til at i en utfordrende flyktningsituasjon spiller kommunene en avgjørende rolle.

- Mandag denne uken var jeg på Storskog. Der er de i en svært presset situasjon, med tøffe oppgaver og dårlige lokaler. Vi foreslår midler til bygging av en ny grensestasjon. Vi støtter for øvrig regjeringens forslag i tilleggsproposisjonen, men de gjør en altfor svak innsats på integrering. Vi foreslår mer norskopplæring og økt støtte til kommunene for bosetting, sier Støre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag