Gå til sidens hovedinnhold

- Arbeiderpartiet gjør en ny leilighet på 60 kvadrat 100.000 kroner dyrere

Arbeiderpartiet: - Naivt å tro det.

Etter all sannsynlighet vedtar Stortinget - minus regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet - tirsdag et forslag om endret energikrav i nye boliger.

Et slikt vedtak innebærer at det blir strengere energikrav for alle bygg over 1000 kvadratmeter. Dette får administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, Per Jæger, til å se rødt.

- Stortinget bør gjøre vedtak som gjør det billigere å bygge boliger,
ikke dyrere. Med dette forslaget fra Arbeiderpartiet vil en leilighet på 60 kvadratmeter bli 100.000 kroner dyrere, sier han til Nettavisen.

Kom nye regler fra nyttår

Fram til nyttår var kravet at alle nybygg under 500 kvadratmeter måtte kunne dekke 40 prosent av sitt energiforbruk fra annet enn direktevirkende elektrisitet, som for eksempel panelovner. I nybygg på over 500 kvadratmeter måtte den samme dekningen være på 60 prosent.

Fra 1. januar ble denne forskriften endret til at bygg på over 1000 kvadratmeter måtte bygges med vannbåren varme og med andre alternativer enn elektrisitet, men med mildere krav enn det som nå ønskes. Mens bygg under 1000 kvadratmeter slapp strenge energikrav.

- De kravene som kom 1. januar innebærer egentlig at det holder å ha varmtvann i bygget, ikke at det må kunne varme opp rom, sier Arbeiderpartiets Stine Renate Håheim i kommunal- og forvaltningskomiteen.

Les også: Rekordfå boliger til salgs i Oslo

- Faktisk må bruke andre energikilder

Utgangspunktet for forslaget som behandles i Stortinget tirsdag var at Sosialistisk Venstreparti (SV) og Venstre (V) ønsket å gjeninnføre den gamle, strengere, forskriften.

Etter behandling i Stortingets kommunal- og forvaltningskomité fikk Arbeiderpartiet med seg SV, Venstre, Kristelig folkeparti (Krf) og Senterpartiet (Sp) på å endre forslaget til å gjelde strengere krav for store bygg over 1000 kvadratmeter.

- Dette innebærer at disse byggene faktisk må bruke andre energikilder enn direktevirkende strøm til oppvarming, i motsetning til det regjeringen vedtok da de fra nyttår kun stilte krav til at disse byggene skulle ha rørsystemer som gjorde det mulig å en gang i framtida koble på noe annet, sier Håheim.

Les også: Pris i Norge: 1.296.000,- Pris i Sverige: 428.400,-

Jæger i Boligprodusentenes Forening mener dette fører til en «total unødvendig kostnad som ikke har noen miljøgevinst».

- Det betyr at i stedet for å ha billige panelovner, så må bygget ha vannbåren varme i gulvet eller en radiator, som betyr at du må strekke vann gjennom huset og at man må ha en varmesentral eller en jordvarmepumpe som gir varme til vannet som skal sirkulere i huset.

Håheim er uenig og sier forslaget bunner i et ønske om å nå målsettingen i Klimaforliket om et nesten null-energinivå i bygg i 2020.

- Eksperter sier at vi ikke klarer dette hvis man bare bruker panelovner til oppvarming.

Jægers påstand om at nye boliger blir dyrere hvis forslaget går igjennom, fnyser Håheim av.

- Det er naivt å tro at hvis man fjerner tekniske krav til nye boliger så vil prisene i pressområdene falle. Boligprisene styres ikke slik.

Les også: Boligprisene i Oslo til værs: - Flytt Stortinget ut av byen

Kommentarer til denne saken