*Nettavisen* Økonomi.

Arbeidsledigheten faller for niende måned på rad

Gjesteredaktør og statsminister Erna Solberg (H) vil at ferske ledighetstall skal prioriteres. Foto: Alexander Winger (Nettavisen)

Solberg har en klar beskjed til Støre i valgkampen.

01.09.17 11:24

- Dette er en boost for oss inn i valgkampinnspurten, men også en fantastisk beskjed til det norske folk om at jobbene er på vei tilbake og vekten er oppadgående, sier statsminister Erna Solberg til Nettavisen.

NAV la fredag frem ferske ledighetstall for august. Den viste at bruttoledigheten, som inkluderer arbeidssøkere som deltar på tiltak fra NAV, falt med 1.200 personer i august. Det er niende måneden på rad med nedgang i den registrerte arbeidsledigheten.

Andelen helt ledige er ned til 2,7 prosent av befolkningen.

– Hittil i år har antallet helt ledige falt med 9.500. Vi forventer at ledigheten vil fortsette å gå noe ned framover, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng i en melding.

Klar beskjed til Støre

Solberg, som i dag er gjesteredaktør i Nettavisen, sier at hun mener regjeringen kan ta sin del av æren for nedgangen.

- Vi har klart å komme raskere gjennom en oljeprisnedgang enn man hadde trodd på forhånd. Det er et tegn på regjeringen har gjort noe riktig, uansett hvor vondt det er for Arbeiderpartiet, sier hun til Nettavisen.

Hun mener at Arbeiderpartiet har fortsatt å kritisere regjeringen lenge etter at veksttegnene i økonomien kom.

- Det tyder på at Arbeiderpartiet ventet at det skulle gå dårlig mye lengre. Vår politikk har vært med på å snu det, sammen med den innsatsen som partiene i arbeidslivet har gjort, sier hun.

Hun har dermed en klar melding til Støre inn i valgkampinnspurten.

- Min beskjed til Støre er at nå må han også begynne å smile over at det går riktig vei i norsk økonomi. Kanskje han også kan være sjenerøs nok til å si at kritikken du kom med var betydelig overdrevet, sier Solberg.

Deler æren med flere

Hun viser blant annet til at regjeringen har sørget for økt letevirksomhet for olje og gassnæringene.

- Det har ført til at oljeinvesteringene og sysselsettingen har steget. Vi har også sørget for høy aktivitet i bygg og anlegg. Det bygges jo veier som aldri før i dette landet, sier Solberg.

Hun mener også at fagforeningene og arbeidsgiverorganisasjonen, samt Norges Bank fortjener sin del av æren for nedgangen.

- Partene i arbeidslivet har vært ansvarlige i denne perioden med oljeprisnedgang og det har jeg rost dem for. Vi har dessuten et finansielt system som har endret rammebetingelsene, slik at kronekursen har svekket seg, sier hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg fungerer som Gunnar Stavrums vikar fredag - ti dager før skjebnevalget. Foto: Astrid-Helen Holm / Mediehuset Nettavisen


Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) mener dette lover godt for fremtiden:

- Alt tyder på at vi er over den verste kneika. Det er spesielt gledelig at ledigheten blant unge faller kraftig over hele landet, sier Hauglie i en kommentar.

SSB-tall

Statistisk sentralbyrå (SSB) publiserer også ledighetstall. Ifølge dem var arbeidsledigheten, målt gjennom arbeidskraftsundersøkelsen (AKU) på 4,3 prosent av arbeidsstyrken i mai. SSB-tallene har de siste årene vært betydelig høyere enn Nav-tallene.

Les også: Støre kan lide samme skjebne som Clinton

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag