NA24.no

Arbeidsledigheten øker

Foto: Johannessen, Sara (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Over 6000 nye arbeidsledige.

Ifølge Arbeidskraftundersøkelsen (AKU) var arbeidsledigheten på 3,5 prosent i november mot 3,3 prosent i oktober. Sysselsettingen falt med 12.000 personer, mens arbeidstilbudet falt med bare 6000 personer, noe som fører til en økning på 6000 arbeidsledige.

Pilen for arbeidsledigheten peker oppover. I mai var ledigheten på 3 prosent, mens den nå altså er økt til 3,5 prosent – 94.000 arbeidsledige.

Økningen er jevn fordelt mellom kjønnene. Det er også en økning for de under 25 år, men det er en sterkest økning i alderen 25–74 år.

Den oppadgående trenden i antall arbeidsledige står i klar kontrast til den registrerte ledigheten, de som søker dagpenger, som har vært uendret i samme periode.

– Fortsatt skaper dagens tall tvil om styrken i økonomien og det som oppfattes som et stramt arbeidsmarked. Ledighetstallene samsvarer med svake tall i detaljhandel og industriproduksjonen, skriver Nordea og mener at sannsynligheten for en renteøkning er relativt liten.

I våre naboland Sverige og Danmark er også utvikling negativ. I Sverige økte arbeidsledigheten fra 7,9 til 8,1 prosent fra august til november, mens den i Danmark gikk opp fra 7,4 prosent til 7,9 prosent. Til sammenligning økte ledigheten her til lands med 0,4 prosentpoeng i samme periode, viser tallene fra Statistisk sentralbyrå.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere