Arbeidsledigheten øker i Norge

Foto: Holm, Morten (SCANPIX)

73.500 personer er helt arbeidsledige ved utgangen av august. Det er mer enn 5.000 flere enn på samme tid i fjor.

30.08.13 12:38

Etter et par måneder med stabil ledighet, meldte flere seg helt arbeidsledige i august. Arbeidsledigheten utgjør nå 2,8 prosent av arbeidsstyrken, 0,2 prosentpoeng mer enn for ett år siden, viser tall fra Nav.

- Utviklingen er som ventet. I vår prognose har vi anslått at ledigheten vil øke moderat i høst, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad.

Når også arbeidssøkere på tiltak regnes sammen med helt ledige, utgjør ledigheten i Norge 3,2 prosent.

- Fortsatt lav
- Det er blitt 900 flere arbeidsledige i august, men ledigheten ligger fortsatt på et lavt nivå, sier arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap) i en kommentar til ledighetstallene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Helle Frost

Fra juli til august økte ledigheten med 900 personer.

Samtidig med at Nav publiserer de norske ledighetstallene, kommer Eurostat med ledighetstallene for EU-landene. Den viser at ledigheten i Eurolandene er på 12,1 prosent i juli, mens ledigheten for alle de 28 EU-landene utgjør 11,0 prosent.

Unge ledige
Ledigheten i Norge er høyest for menn i aldersgruppen 20 til 24 år og for kvinner fra 25 til 29 år. Dette er aldersgrupper hvor mange er ferdigutdannet og melder seg som arbeidssøker en periode før de får arbeid, skriver Nav.

Ledigheten i august steg mest for bygge- og anleggsarbeidere, fulgt av serviceyrker og annet arbeid. De med bakgrunn fra jordbruk, skogbruk og fiske hadde den største nedgangen i ledigheten.

Arbeidsledigheten er høyest i Østfold og Oslo, med henholdsvis 3,7 og 3,6 prosent av arbeidsstyrken. Lavest ledighet er det i Rogaland og Sogn og Fjordane med 2 prosent av arbeidsstyrken. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.