NA24.no

(Scanpix)

Årets beste børsdag

Sist oppdatert:
Sønderbankede finansaksjer fikk seg en opptur som bidro til en skikkelig amerikansk børsfest.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

De amerikanske børsene avsluttet forrige uke på en elendig måte, men denne startet ditto suverent. Etter at de amerikanske finansaksjene har fått juling over en lengre periode, følte investorene at de nå hadde blitt såpass attraktive at det bare var å slå til. Dermed var de med på å starte det som endte opp med å bli årets beste dag for verdens mest kjente indeks, Dow Jones.

NA24 - din næringslivsavis

- Når du drar ett gummibånd for mye den ene veien vil den slå tilbake den andre veien. De har falt så mye den siste tiden med alle de dårlige nyhetene rundt Bear Stearns og andre. Er det holdbart? Vi vil se. Vi var på veldig oversolgte nivåer for dette markedet, men vi hmå være litt skeptiske så lenge Nasdaq henger så langt etter, sier Donald Selkin hos Joseph Steven, ifølge Marketwatch.

I tillegg begynner også strategene å få øynene opp for amerikanske verdier.

Strategene i Credit Suisse har lenge vært svært negative til amerikanske aksjer. Siden 2000 har strategene vendt tommelen ned, men nå anbefaler de å investorene å øke sin eksponering. Nå mener Credit Suisse at investorene burde sitte med 46,8 prosent av sine midler i USA-aksjer en oppgang fra 36,8 prosent som meglerhuset tidligere har operert med.

- USA har etter vårt syn den beste makro- og mikrofremgangsmåten på å svare for svakere vekst, skriver strategene ifølge Bloomberg News.

Kronprinsen i Bear Stearns, Warren Spector, har trukket seg etter at selskapet har tapt store penger på kreditturoen i markedet. Spector var ansvarlig for investeringsbankens involvering i tapene i forbindelse med subprime-problemene.

Finanskonsern og banker er blant dem som trekker opp. UBS anbefaler kjøp av Merrill Lynch og det har blitt lagt merke til. Nå spekuleres det i at bankene og meglerhusene er diversifiserte nok til å overleve tapene i kredittmarkedet.

Aksjemarkedet er ellers noe avventende til den amerikanske sentralbankens rentebeslutning. Økonomene er enige i at rente kommer til å forbli uendret på 5,25 prosent også etter tirsdagens rentemøte, men spenningen er knyttet til hva Ben Bernanke sier om den videre skjebnen til renten.

Optimistene håper nå på en rentenedgang innen utgangen av året, men de er foreløpig i undertall. Like før sommeren kom var det pessimistene markedet lyttet til. De lå da inne med en forventningen om nok en renteheving.

De siste ukene har uroen i kredittmarkedet slått uheldig ut for aksjemarkedene rundt om i verden. Nå har American Home Mortgage Investment begjærer seg selv konkurs og ber om beskyttelse mot kreditorene. Selskapet har vært nest største långiver i USA og en konkurs kan rammet bredt.

Flere aksjeeksperter advarer nå for konsekvensene av de usikre subprimelånene. Dette er lån som er gitt til de med dårlig betalingsevne og tendensen er disse lånene blir mislighold. Flere hedgefond og andre fond har spekulert i slike lån og det har ført til konkurser og store tap til fondseiere.

Frykten har også nådd råvaremarkedet. Faren er at tapene i kredittmarkedet blir så store at det kan slå ut på veksten i verdensøkonomien. Dermed kan etterspørselen etter energi og særlig olje bli rammet. Sammen med at flere nå posisjonerer seg vekk fra det spekulative papirmarkedet gir et forsterket fall for råoljekontraktene. I tillegg har OPEC fått opp dampen på pumpene.

WTI-oljen faller med rundt 3,5 prosent til 72,88 dollar fatet.

Dagens nøkkeltall:
Dow +2,18% til 13.468,78

Nasdaq +1,44% til 2.547,33

S&P 500 +2,42% til 1.467,67

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere