NA24.no

Årets beste dag

Sist oppdatert:
John Fredriksen ble den store vinneren under onsdagens børsrally.

Etter flere dager med dramatiske børsfall var det endelig duket for en opptur på Oslo Børs. Drevet av langt bedre utvikling på de internasjonale børsene og en oppgang i oljeprisen steg hovedindeksen igjen over 200-poeng etter å ha falt under denne grensen tirsdag.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Da handelen var over hadde hovedindeksen steget 6,88 prosent til 211,11 poeng onsdag. Dermed ble det en av årets beste dager. Det etterfølger dagen i forveien da indeksen falt til årets laveste nivå.

Fredriksens ultimatum
Dagens vinner ble en av de siste ukene store taper. John Fredriksens tørrbulkrederiet har havnet i en svært vanskelig situasjon med kunder og motparter som ikke klarer å gjøre opp for seg. Flere avtaler har blitt misligholdt og har medført at påberegnede inntekter ikke har blitt innbetalt. Dette i kombinasjon med et omfattende nybyggprogram har fått selskapet til å advare mot situasjonen.

Kontantreserven er i ferd med å brukes opp og rederiet har sagt klart ifra til gjeldshaverne at de må lempe på betingelsene. Onsdag meldte John Fredriksen gjennom investeringsselskapet Hemen Holding at han ønsker å kjøpe opp 2/3 av et av obligasjonslånene. Han legger press på obligasjonseierne til å selge slik at han selv kan bestemme lånebetingelsene. Fristen er svært kort, og tilbudet er det eneste og siste som kommer til å komme fra Fredriksen-leieren.

Aksjemarkedet svarte med å sende aksjekursen i Golden Ocean opp 117,16 prosent til 3,67 kroner.

Les mer: Fredriksen-selskap til himmels

Olje i siget
Den sterke oppgangen i aksjemarkedene over hele verden hadde en klar smitteeffekt på de øvrige markedene. Det antente et rally i oljemarkedet. Dette ble forsterket ved at råoljelagrene i USA viste en overraskende nedgang. Dollaren svekket seg også og bidro til positivt.

Da handelen på Oslo Børs var over ble kontraktene på nordsjøolje med levering i april steg 6,13 prosent til 46,38 dollar per fat.

Les mer: Overraskende oljelagertall

Gigantene i førersetet
StatoilHydro ble løftet hele 7,71 prosent til 117,30 kroner. Yara steg 8,93 prosent til 152,50 kroner. For riggselskapet ble oppturen på 6,35 prosent til 53,60 kroner.

Flere av de øvrige norske aksjene fikk også et solid løft. Norsk Hydro steg 9,11 prosent til 22,75 kroner til tross for at flere meglerhus nedgraderte aksjen.

Les mer: - Selg disse aksjene

Frontline steg 11,76 prosent til 133 kroner.

Tandberg ned
Mens resten av de største selskapene på Oslo Børs stiger er situasjonen annerledes Tandberg-aksjen falt 6,15 prosent til 82,40 kroner. Konsernsjef Fredrik Halvorsen skal ha vært med på en teknologikonferanse i regi av Morgan Stanley. Der skal han ha vært noe uklar om utviklingen på kort sikt.

- Jeg har ikke hørt det konkret, men Halvorsen skal ha vært litt «uklar» om den kortsiktige utviklingen på en teknologikonferanse i regi av Morgan Stanley, Han skal fortsatt ha vært positiv for medium til lang sikt, sier en aksjemegler til NA24.

Tandberg Data ble den største taperen med et fall på 14,29 prosent til 0,12 kroner.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere