NA24.no

Årets dyreste olje

Foto: Erik Johansen (Scanpix)
Sist oppdatert:
Oljeprisen er nå på det høyeste nivået på ti måneder.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Oljen stiger for tredje dag på rad og for alvor er de historiske prisrekordene som ble satt i fjor sommer innenfor rekkevidde.

NA24 - din næringslivsavis

Mye av årsaken til klatringen skyldes at de amerikanske bensinlagrene er mindre enn ventet noe som passer dårlig med tanke på at vi nå er på vei inn i den mest hektiske delen av kjøresesongen.

Streik og vedlikehold
I tillegg har problemer og vedlikeholdsarbeid ført til at kapasitetsutnyttelsen på de amerikanske raffineriene er svakere enn normalt på denne tiden. I forrige uke opererte de amerikanske raffineriene med en utnyttelse på 89,4 prosent.

- Økt raffineriutnyttelse øker sannsynligheten for at vi vil se råoljelagrene falle de kommende ukene, sier en energianalytiker, ifølge Bloomberg.

I oljemarkedet fokuserer man også på en forestående streik i det statlige brasilianske oljeselskapet Petrobras. Ifølge morgenoppdateringen til Wilhelmsen Bunkers vil den varslede streiken vare i fem dager og er siktet på å skade oljeproduksjonen. Sist gang arbeiderne i Petrobras streiket var i 2001.

Som alltid bidrar også usikkerheten i oljerike regioner og land som Midtøsten og Nigeria til at oljeprisen holdes høyt oppe.

På Nymex endte frontkontraktene på WTI-oljen på 70,48 dollar som er en oppgang på 1,3 prosent. Kontrakten var helt oppe i 71,06 i løpet av sesjonen som er den høyeste noteringen siden 28. august. Prisene har steget med 1,9 prosent denne uken og er nå 4,1 prosent lavere enn for ett år siden.

Det er ventet at rekordhøye 41,1 millioner mennesker vil reise i USA i forbindelse med nasjonens helligdag 4. juli.

- Blir 80 dollar
- Det at vi klarer å komme over 70 dollar med tanke på at vi har de høyeste lagrene på nesten et tiår er bemerkelsesverdig. Dette har vært en viktig psykologisk barriere for markedet. Jeg tror vi kommer til å nå 80 dollar før sommeren, sier John Kilduff hos Man Financial Inc., ifølge Bloomberg.

Rekordnoteringen på denne referanseoljen er imidlertid på 78,40 dollar satt 14. juli i fjor på bekymringer om at en konflikt i Libanon ville spre seg til hele Midtøsten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere