*Nettavisen* Økonomi.

Årets høyeste oljepris

Foto: Fotograf:DAVID MCNEW (AFP)

Man må helt tilbake til 2008 for å finne sist oljen var like dyr.

07.03.11 12:09

Uroen i Libya har utviklet seg til borgerkriglignende tilstander og etter at håpet om en fredelig løsning med Venezuelas president, Hugo Chavez, som megler forsvant har oljeprisen steget ytterligere.

Mandag morgen er prisen på et fat nordsjøolje på sitt høyeste nivå siden 2008 med over 117 dollar per fat.

Det som er markedenes og analytikernes store frykt er i ferd med å skje. Da det kommer rapporter om demonstrasjoner i Saudi-Arabia.

Saudi-Arabia står for en betydelig del av verdens oljeproduksjon og er også det eneste oljeproduserende landet i Midt-Østen som har kapasitet til å øke oljeproduksjonen sin i volumer som kan motvirke den stigende oljeprisen.

- Aller verst er det selvfølgelig om uroen sprer seg til Saudi-Arabia. Landet står for 12 prosent av verdens oljeproduksjon og er verdens største eksportør av olje. I tillegg er Saudi-Arabia det eneste landet i regionen som har kapasitet nok til å øke produksjonen så my at det monner, sier Tina Saltvedt, oljeanalytiker i Nordea Markets, til NA24.

Som fortsetter:

- Nå er det varslet demonstrasjoner i Saudi-Arabia den 10 mars, day rage, og utviklingen av disse demonstrasjonene blir en viktig pekepinn for hvor amper stemningen er og situasjonen kommer til å utvikle seg videre i landet.

- Endelig rapporteres det om demonstrasjoner i Saudi-Arabia og i noen grad i Kina, mens det spekuleres omkring hvorvidt den såkalte jasmin-revolusjonen skal spre seg til Nord-Korea. Vi vil ikke overdrive sannsynlighetene for omveltning i noen av disse landa. Men vi anser det klokt å holde fokus tett på Saudi-Arabia, skriver Knut Anton Mork, sjeføkonom i Handelsbanken Capital Markets, i sin morgenrapport.

Opprøret sprer seg
Lite tyder på at uroen og de eskalerende situasjonene kommer til å roe seg med det første. Etter nyhetsbildet kan det virke som en spredning av opprørene er mer nærliggende.

- Nå har Angola blitt nevnt i løpet av helgen og det har også vært demonstrasjoner der. Og Angola er også et land som produserer mye olje. Markedene har kanskje vært litt naive og sett litt gjennom fingrene at det er regimer som kontrollerer så mye av verden oljeproduksjon. Og så blir de tatt skikkelig på senga når det kommer opptøyer i et av regimene som blir til en kjedereaksjon som sprer seg til flere av regimene samtidig, sier Saltvedt.

- Oljeprisen steg i natt til sitt høyeste nivå siden 2008, og asiatiske aksjemarkeder falt. Oljeprisen drives nå blant annet av bekymringer om at Angola skal bli det neste landet uroen sprer seg til, skriver Knut Anton Mork.

Les også: Høyeste oljepris på to år

Alle de andre
Selv om det i forrige uke ble gitt uttrykk for at Oman var en liten fisk i det store havet, reises det nå nye bekymringer rundt det lille landet ved Persiabukta.

- Et visst blikk holder vi også på Oman, dels fordi det rapporteres om uro der og dels fordi det viktige Hormuz-stredet ved inngangen til Persiabukta ligger mellom Iran og Oman, skriver Mork.

Og han får støtte fra Saltvedt.

- 40 prosent av den oljen som kommer fra denne regionen og fraktes ut med skip, går igjennom Hormuz-stredet, men dette ligger på transport siden og ikke direkte på produksjonssiden, sier hun.

Og påpeker at:

- Oman er også oljeproduserende, men en veldig liten aktør. Så selv om Oman, Emiratene, Bahrain og så videre skulle gå sammen har de fortsatt ikke like mye ekstra kapasitet som Saudi-Arabia har.

Les mer: Tjener rått på diktatorenes maktkamp

Så hvor høyt oljeprisen kommer til å stige eller hvor høyt den må før aktiviteten i verdensøkonomien presses til lavere nivåer er det knyttet stor usikkerhet til. Men det hjelper ikke at veldig få av de oljeeksporterende landene befinner seg i politisk stabile situasjoner.

- Av verdens 15 største oljeproduserende og eksporterende land, er det kun to, Norge og Canada, som er i politisk balanse uten noen tegn til uro eller opprør, sier Saltvedt.

Les flere saker på NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag