NA24.no

Årets laveste oljepris

Prisen for et fat råolje falt fredag under 60 dollar, til årets laveste nivå.

(NA24): Et fat nordsjøolje for levering i mars koster fredag kveld 59,70 dollar, et fall på nær 2 prosent fra torsdag. Det er første gang siden årsskiftet at prisen ender under 60 dollar.

Oljemarkedet har de siste ukene svingt mellom nervøsitet over globale sikkerhetsproblemer, som Irans atomprogram, og statistikk som viser fulle lagre og en mindre etterspørselsvekst enn man hadde trodd. De første momentene har trukket prisen opp, de siste ned.

I januar steg prisen fra rundt 60 til 67 dollar, før den altså har falt tilbake igjen i februar.

De siste ukene har ukentlige lagertall fra USA vist at lagrene av både råolje og raffinerte produkter er økende, og klart høyere enn på samme tid i fjor.

Samtidig har det kommet ulike signaler om at den globale forbruksveksten er noe mindre enn man tidligere hadde anslått. I dag kom det internasjonale energibyrået International Energy Agency, som representerer de store forbrukslandene, med nye prognoser.

Byrået anslår nå at veksten i etterspørselen i 2006 vil øke med 1,78 millioner fat pr. dag til 85,1 millioner fat. Dette vekstanslaget er 60.000 fat lavere enn den tidligere prognosen, selv om den anslåtte veksten fortsatt er i overkant av den man har sett de siste årene.

Samtidig har den høye prisen ført til at produsentene har hengt i stroppen, og produksjonskapasiteten ventes å øke med 2,2 millioner fat pr. dag i 2006, ifølge IEA.

- IEA-rapporten bekrefter den negative tendensen i markedet. Lagrene er mer enn tilstrekkelige, men geopolitiske bekymringer har støtte prisene. Vi har ikke hørt noe opphissende fra Irans president i det siste, sier Michael Lynch, direktør i firmaet Strategic Energy & Economic Research til nyhetsbyrået Bloomberg News.

De viktigste nyhetene får du på NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere