*Nettavisen* Økonomi.

Årets laveste på børsen

Dårlig nytt sendte Oslo Børs rett ned.

14.01.09 17:59

Rett etter lunsj onsdag startet et voldsomt fall på børsene. Det smittet over på Oslo Børs og endte ikke før årets nest verste dag var en realitet.

NA24 - din næringslivsavis

Da handelen var over hadde hovedindeksen på Oslo Børs rukket å falle 4,23 prosent til 218,72 poeng. Det er årets laveste sluttnotering og onsdag ga også årets bunnotering på 216,87 poeng. I Europa falt børsene med rundt 5 prosent.

Bråstopp
Drevet av spor av optimisme i Asia og tilsynelatende stigende oljepris ble starten på børsdagen langt lystigere. Oppgangen stanset brått opp ved lunsjtider. Et resultatvarsel fra Deutsche Bank satte en brutal stopper for den kortvarige optimismen.

Den tyske storbanken Deutsche Bank advarer nå mot at de i fjerde kvartal vil få et underskudd på 4,8 milliarder euro etter skatt. For hele 2008 samlet ser Deutsche Bank et tap på 3,9 milliarder euro eller rundt 36,5 milliarder kroner. Det skaper frykt for at det kan komme flere negative nyheter fra andre store selskaper.

Les mer: Gigantisk milliardtap for storbank

Resultatsesongen nærmere seg med stormskritt og har allerede tyvstartet i USA. Det er synlig gjennom antallet resultatvarsler som strømmer inn. Frykten er at selskapene vil tegne et bilde som er langt dystrere enn tidligere antatt.

Holder på pengene
Det var også duket for dårlig nytt fra USA. Tall fra det amerikanske handelsdepartementet viser at detaljnæringen opplevde omsetningssvikt i desember i fjor. USAs økonomi er inne i resesjon og forbrukerne vil være en viktig bidragsyter til å snu det økonomiske uføret verdens største økonomi er inne i. Nå viser omsetningsstatistikken fra julemåneden at amerikanske konsumenter fortsetter å holde på pengene. Det skaper frykt for at det økonomiske tilbakeslaget kan bli lengre og dypere enn fryktet.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Oljefall
Oljeprisen styrket seg lenge, men da en fersk oljelagerrapport kom en snau time før handelen på Oslo Børs var over, ble styrkelse til svekkelse. Lagertallene viser en større vekst i destillatlagrene og drivstofflagrene, og at lagernivåene er godt over hva som er vanlig for årstiden. Sammen med en styrket dollar ga det nedgang for råoljekontraktene.

Les mer: Overraskende oljetall

Det slår svært uheldig ut for Oslo Børs. StatoilHydro holdt en kapitalmarkedsdag i London der de kom med en oppjustering av forventet produksjonsmål for 2009. De bekreftet at de nådde målet om å produsere 1,9 millioner fat per dag i 2008, og venter å øke produksjonen med 50.000 fat per dag for inneværende år.

Fallet i oljeprisen og økt internasjonal usikkerhet i finansmarkedene bidro til at StatoilHydro-aksjen falt 2,50 prosent til 113 kroner.

Les mer: Massivt StatoilHydro-kutt og StatoilHydro favoritt hos meglergigant

Kutter Hydro
Flere av de øvrige tungvekterne gjorde det langt svakere. Norsk Hydro stupte 10,99 prosent til 24,70 kroner. Meglerhuset Citigroup mener råvaremarkedet ser negativt og anbefaler å gruve og metallselskaper. Det negative synet på sektoren har gjort at Citigroup har nedjustert utsikter og anbefalinger for en rekke av selskapene. For Norsk Hydro sin del innebærer det at kursmålet kuttes til 24,50 kroner fra 30,3 kroner, og at anbefalingen settes til selg fra hold.

Yara falt 8,44 prosent til 138,25 kroner etter at flere amerikanske gjødselsselskaper fikk juling på børsen i New York.

Aker Solutions falt 10,89 prosent til 37,35 kroner, og var i likhet med flere andre oljeserviceaksjer under hardt press. Oljeselskaper som StatoilHydro signaliserer at de kommer til å innta en tøffere linje med leverandørindustrien når de skal investere i fremtiden. Langt lavere oljepris gjør at de store oljeselskapene ikke vil godta prispresset som har rådet i bransjen.

MediCult steg 30,49 prosent til 10,70 kroner etter at det svenske selskapet Vitrolife melder at det vil legge inn bud på alle aksjene i MediCult. Budet er på 5 Vitrolife-aksjer for 9 Medicult-aksjer, noe som verdsetter MediCult til 362 millioner kroner - eller 12,76 kroner per aksje.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag