*Nettavisen* Økonomi.

Årets nobelprissponsor tatt i skattejuks

Foto: AP Photo / NTB Scanpix

Må betale nesten 50 millioner kroner etter forlik.

Finansbrødrene Thomas og Timothy Pearson var en av de store sponsorene til årets fredspriskonsert. Nå har det kommet fram at brødrenes stiftelse, Pearson Foundation, har drevet med skattejuks, skriver Financial Times (krever innlogging).

Det ble klart etter at stiftelsen ble nødt til å betale 7,7 millioner dollar, nærmere 48 millioner kroner, i forlik. New Yorks statsadvokat, Eric Schneiderman, annonserte forliket fredag.

Stiftelsen er tatt i å ha misbrukt veldedige midler, blant annet gjennom finansieringen av turer for topper i skolesystemet, til fordel for Pearsons kommersielle selskaper.

Pearson Foundation er en profittløs stiftelse og er dermed unndratt skatt.

- Loven er klar på dette punktet: Profittløse organisasjoner kan ikke misbruke veldedige midler til fordel for tilknyttede selskaper som søker profitt, sier statsadvokat Eric Schneiderman i en melding.

I meldingen står det at Pearson, fra før 2010, hadde jobbet innad i stiftelsen for å utvikle kurs, programvare og materiale som de skulle selge til skoler i 45 stater

Peason hadde finansiert utviklingen betydelig innenfor stiftelsen for å øke kredibiliteten til produktet, som Pearson så for seg ville selge for titalls millioner dollar.

Stiftelsen solgte senere programmet til Pearson for 15,1 millioner dollar, eller 93,4 millioner kroner med dagens kronekurs.

Etterforskningen avslørte også at Pearson og stiftelsen organiserte internasjonale utdanningsseminarer, der stiftelsen donerte midler som betalte for reise og opphold for topper i skolesystemer i områder der Pearson drev med forretninger.

- Salgspersonell for Pearson Inc var til stede på disse internasjonale seminarene, mens ingen fra andre profittsøkende selskaper noen gang var til stede. Der kunne Pearson-personell dele verdifull kommersiell informasjon, står det i meldingen.

I en uttalelse sier Pearson at de samarbeidet i statsadvokatens etterforskning.

- Pearson og stiftelsen holder fast vet at vi alltid har handlet med de beste intensjoner og holdt oss innenfor lovens grenser. Vi ser imidlertid at det var ganger der ledelsen i stiftelsen og deres relasjon med Pearson kunne vært tydeligere og mer gjennomsiktig.

Mesteparten av pengene som Pearson Foundation må betale, skal gå til å hjelpe prosjekter i New York og andre stater der målet er å rekruttere kvalifiserte skolelærere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.