*Nettavisen* Økonomi.

Årets verste dag i USA

En overraskende boligrapport og skuffende kvartalstall sendte den amerikanske børsen rett ned.

26.01.07 07:45

Dow Jones-indeksen falt mer enn 100 poeng torsdag, en nedgang på 0,9 prosent, blant annet på grunn av en rapport om at fallet i eiendomsmarkedet ennå ikke er over.

NA24 - din næringslivsavis

Dermed fikk amerikanske aksjemarkeder sitt største fall på to måneder. Dow Jones-indeksen hadde sin dårligste dag så langt i år.

Kursnedgang for børsgiganter
Flere boligbyggeselskaper opplevde kraftig fall på børsen torsdag. Beazer Homes falt med 5,6 prosent, Ryland Group Inc med 4,2 og Meritage Homes Corp med 3,6 prosent. Samtlige offentliggjorde dårligere forventninger til det amerikanske eiendomsmarkedet i år.

S&P 500-indeksen falt med 1,1 prosent, etter at onsdagen ga den høyeste noteringen siden september 2000. Den IT-tunge Nasdaq-børsen falt med 1,3 prosent.

Dow Jones-indeksen ble kraftig tynget av kursnedgang for børsgiganter som Boeing (-1,6%), Exxon Mobil Corp (-1,8%) og McDonald's (-2,6%). Microsoft falt med 2,1 prosent.

Onsdagens børsmarked endte kraftig opp, etter at gode tall fra IT-giganten Yahoo og Sun Microsystems kvalte bekymringer om at teknologisektoren opplever en svakere inntektsvekst. Men sterke kvartalstall hadde liten betydning på torsdagens tilstand. Da var investorene, ifølge CNN Money, mer opptatt av eiendomsmarkedet.

Tar ut gevinst
- I går hadde vi en veldig god dag. I dag ser vi at noen tar ut gevinst. Jeg tror ikke det er mer seriøst enn det, sier Ram Kolluri, investeringssjef i GlobalValue Investors.

På lengre sikt kan en nedkjøling av verdensøkonomien, og påfølgende press på inntjeningen til selskaper, bli et tema for investorene. Men på kort sikt er det fortsatt rom for aksjeoppgang, tror Kolluri.

Så langt i år har det gått opp og ned i aksjemarkedet, med oljepris på vei mot, og til tider under, 50 dollar. Samtidig har gode makrotall sendt amerikanske børser oppover igjen. Men i dag var altså oppgangen over, for nå.

eBay-hopp
Men det var ikke bare sorgen. eBay-aksjen hoppet hele 8,17 prosent, etter å ha publisert en resultatvarsel som var sterkere enn ventet. Den finske mobilgiganten Nokia steg med 4,45 prosent, også det etter å ha publisert en resultatvarsel som var bedre enn ventet.

Overraskende nok steg Ford Motor Co. med 0,2 prosent, etter å ha offentliggjort de dårligste (sic.) resultatene i selskapets historie.

Oljeprisen falt med 1,14 dollar til 54,23 dollar, etter tre dager med oppgang på grunn av kaldt amerikansk vær. Samtidig falt dollaren i verdi mot andre store valutaer, etter dårlige eiendomstall og en økning i arbeidsledigheten.

Dagens nøkkeltall:
Dow Jones: -0.9% - 12,502.56
Nasdaq: -1,3% - 2,434.24
S&P 500: -1,1% - 1,423.91

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.