Årets verste på Oslo Børs

Foto: cf-wesenberg (First Securities)

Frykt sender aksjene til bunns.

03.08.11 11:03

Oslo Børs åpnet dagen med et markant fall. Etter noen minutters handel av Hovedindeksen ned 1,2 prosent til 397,2 poeng. Dermed gikk indeksen igjennom det psykologiske nivået på 400 poeng.

Oslo børs har falt seks dager på rad før onsdag. I USA har indeksene S&P 500 og Dow Jones falt henholdsvis syv og åtte dager på rad, noe som ikke har skjedd siden finanskrisen herjet høsten 2008.

Bekymringen ikke over
Tirsdag ble det mye omtalte kompromissforslaget til heving av det amerikanske gjeldstaket og kutt i offentlige utgifter ble formelt vedtatt. Investorenes bekymring var imidlertid ikke over for det.

Nå er fokuset på den svake amerikanske veksten, samtidig som gjeldsproblemen i Europa tynger markedet. Og som ikke det er nok, så frykter investorene at amerikanske statspapirer vil bli nedgradert. Skjer dette vil landet få økte lånekostnader, noe som igjen vil øke de offentlige utgiftene. Denne spiralen er det jo Hellas sliter med. Dermed kan USA bli sendt inn i en periode med resesjon.

Her kan du følge Oslo Børs

Investorenes bekymring for utviklingen i verdensøkonomien kan også leses ut av børslistene onsdag morgen. Tunge eksportselskaper som Yara og Hydro var ned henholdsvis 5,6 prosent og 7,3 prosent i formiddagshandelen.

Tunge fall verden over
Det er ikke bare på Oslo Børs det er nedgang. Som vanlig er det USAs finanssentrum rundt Wall Street som er toneangivende. I tirsdagens handel var Dow Jones ned 2,2 prosent til 11.867 poeng, S&P 500 svekket seg med 2,6 prosent til 1.254 poeng, mens Nasdaq Composite endte ned 2,8 prosent til 2.669 poeng.

I morgentimene onsdag norsk tid, hadde de asiatiske børsene også falt tungt. I Japan falt Nikkei-indeksen 1,9 prosent, mens i Australia falt S&P/ASX-indeksen 2,0 prosent. Hang Seng-indeksen i Hong Kong endte ned 1,9 prosent.

Den kinesiske Shanghai Composite-indeksen endte dagen flatt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.