NA24.no

Årets verste tabbe?

Sist oppdatert:
- Denne må ligge helt i stjerneklassen, sier redaktør.

Noen ganger rammes media av skrivefeil som endrer meningsinnholdet radikalt.

- Denne må ligge helt oppe i stjerneklassen, sier redaktør Erling Wåge, hos Fjordenes Tidende, til NA24 Propaganda.

Avisen i Måløy har søkt etter en deltidsmedarbeider som både kan skrive og ta bilder, men i stedet har annonsen på Nav fremstått med følgende tekst: «fotograferande journalistar til deltidsmobbing».

Og ting kan tyde på at det er mange mobbere der ute.

- Vi har fått inn vel ti søkere, men totalt har det vært rundt 40 innsendte søknader. Flere av disse har vært av den humoristiske sorten, som at de kunne tenke seg å være mobber på heltid - i stedet for deltid, humrer Wåge.

Stokket seg hos Nav
Annonsen inneholder også en rekke andre feil, for eksempel har Erling Wåge blitt til Erlign Wåge og søknadsfristen skal være 20. januar 2010 - ikke i september 2007. Feilene skal imidlertid tilhøre Nav og ikke avisen.

- Vi sendte inn annonsen helt korrekt stavet, men det må ha stokket seg fullstendig hos Nav. Etter å ha vært der kom den ut med en rekke feil, men vi må bare se humoristisk på dette, humrer redaktøren.

(Artikkelen fortsetter under annonsen)

Ikke uventet har tabben spredt seg i sosiale lag.

- Vi har fått stor respons på dette, sier Wåge, og forteller at skriveleifen har blitt nevnt i flere aviser, samt gått sin seiersgang på både Facebook og Twitter.

Han kan imidlertid trøste seg med at medietabber forekommer med jevne mellomrom, noe du nå skal få en rekke eksempler på.

Puppene vokser
Nederlendere som så på TV-kanalen RTL4 fikk se noe utenom det vanlige. De kunne nemlig se skuespilleren Nicolette van Dams bryster vokse i omfang.

Redaksjonen hadde hatt det moro med å manipulere brystene hennes større i et klipp.

Men det som var ment som en intern spøk under klippingen ble i stedet sendt til de tusen hjem.

Her kan du se video av tabben. Under følger flere TV-tabber.

Svensketabbe
I fjor trykket den svenske tabloidavisen Expressen en tabbe av de sjeldne. I hovedoppslaget fremstod det som det var den svenske LO-sjefen som ble intervjuet.

Problemet var bare at det var feil person som ble intervjuet. Personen Expressen prøvde å få motvillig i tale var slettes ikke LO-sjef Wanja Lundby-Wedin.

Kanskje var det ikke så rart at kvinnen ikke ville svare på spørsmålene fra journalisten.

Les sjefredaktørens beklagelse her

Som en liten trøst kan det nevnes at Expressen ikke var første medie ut til å intervjue feil person.

Feil mann i studio
Et av de beste eksemplene på hvordan tidsnød kombinert med nyhetspress kan prege en livesending fikk BBC merke da de for et par år siden hadde feil mann i studio. Kanalen forvekslet nemlig en ekspertkommentator med en taxisjåfør.

Taxisjåføren sto og ventet på en kunde utenfor BBC-hovedkvarteret i London, da en studioansvarlig kom bort og spurte om han var Guy Kewney, men han var ikke helt den Guy Kewney BBC var ute etter, skulle det vise seg.

For den imøtekommende og serviceinnstilte taxisjåføren greide aldri å si stopp og endte dermed opp på direkten på en av verdens største tv-kanaler - som redaktør og ekspert på internett og nedlasting av musikk.

Lars Berger
NRK var for et par år siden i vinden med innslaget der skiskytterstjernen Lars Berger gjorde noen famøse sexbevegelser rettet mot NRKs Ingrid Stenvold.

Dette har gått sin seiersgang verden rundt.

Se innslaget her:

Fox-spesial
FOX News har opp igjennom også hatt noen finfine tabber. Merkelig nok er noen av de beste i en setting der mannlige nyhetsankere forsnakker seg og kommer med seksuelt ladede kommentarer om kvinnene de omtaler.

En høydare er når Jennifer Lopez blir omtalt etter at hun har gitt ut den nye sangen «Jenny from the block». Han skal komme med en kommentar om at folk fra hennes nabolag i Bronx ikke setter helt pris på stjernens sangstemme.

- Nabolaget hennes fra Bronx skal være mer villig til å gi henne en avsuging enn en blokkfest, sier ankeret som raskt beklager forsnakkelsen.

Klassiker
Å taste inn feil bokstav blir sjelden historisk, men i likhet med søknaden til Fjordenes Tidende har denne gått inn i boken som en «klassiker» på flere måter.

Ringerikes Blad var litt for raske på tastene under åpningen av det nye kapellet på Tyristrand. Nyheten om at alle fikk sitte tross stor oppslutning ble referert som «Det var fullt med folk, men alle frammøtte fikk fitte».

Litt vel korrekt?
VG Nett blåste i 1999 opp denne stornyheten:

«Nordmenn splittet
Halvparten vil ha mer lønn
- halvparten vil ha økt lønn»

Du og du, for en storsak.

Reklametabbe I
Det finnes også flere eksempler der reklamer er ufrivillig komiske.

Et godt eksempel på dette skjedde da britiske Office of Government Commerce, OGC, bestilte en ny logo til flere hundre tusen kroner. Men det var først da denne var ferdig, at de ansatte hurtig oppdaget én artig bivirkning.

Når den legges på siden kan den se ut som en mann med et noe spesielt grep.

Reklametabbe II
En annen fantastisk reklametabbe er det Royal Nepal Airlines som står bak.

Det nepalske flyselskapet stilte spørsmålet «Har du sett Nepal?», i en reklame med samme navn.

Teksten var grei nok. Problemet var imidlertid at bildet på reklamen var av Machu Picchu, som slettes ikke ligger i Nepal, men i Peru - på den andre siden av jordkloden.

Bildetabber
Oftere enn man kanskje skulle tro bommer media også fullstendig med bilder og illustrasjoner.

Av og til går det skeis som følge av manglende kommunikasjon mellom annonseavdelingen og den daglige redaksjonelle ledelsen. Andre ganger går det på tverke i forbindelse med krimetterlysninger - atter andre feilskjer kommer til uttrykk når saker som burde stått i trygg avstand fra hverandre, blir plassert som naboer.

Her kommer noen av de beste:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere