Gå til sidens hovedinnhold

Årets verste uke

Skadeskutte investorer rømmer børsene og leter etter trygge havner.

Oslo Børs fikk en nitrist slutt på årets verste uke. Frykten for at den økonomiske nedturen blir langvarig har bidratt til nye massive børsfall over hele verden.

Følg markedet tettest på NA24 iMarkedet

Fredag falt hovedindeksen på Oslo Børs 5,34 prosent til 211,34 poeng, og det ga i et fall på 10 prosent når uken oppsummeres.

Flykter markedet
Vinterferie og en strøm av negative nyheter har satt sitt preg i aksjemarkedet. Misnøye med informasjonstilgangen rundt redningspakker i USA og fare for ny systemkrise i det internasjonale bankvesenet har sørget for at investorene har rømt til trygge havner. Dette har blitt synlig i at dollarkursen har styrket seg markant mot andre valutaer og ikke minst av at gullprisen har flørtet med grensen på 1.000 dollar per unse.

Et typisk tegn på at investorene blir redde er at de allokerer midler fra et marked til et annet. Makrorapportene som har kommet fra både USA og Europa viser at det kan ta lang tid før den økonomiske veksten vil gjenopprettes. Stigende arbeidsledighet og et kredittmarked som ikke fungerer gjør at pessimismen får fotfeste. Dette har blitt forsterket av at verdens nest største økonomi også viser klare svakheter.

Denne uken ble det klart at Japan har vært rammet av resesjon i én måned lenger enn USA, og at bruttonasjonalproduktet falt med 3,3 prosent fra tredje til fjerde kvartal i fjor. Det er en årlig nedgang på 12,7 prosent og den største nedturen siden 1974.

Store fall
I USA har børsene falt til det laveste nivået på mer enn seks år og det har gjort at bunnen som ble nådd under den verste turbulensen i fjor er passert. Det har utløst en rekke salg basert på tekniske støttenivåer.

På Oslo Børs har vinterferie på Østlandet sørget for langt lavere aktivitet og volum enn hva som er normalt. At oljeprisen har falt ned mot 40 dollar per fat har også sendt aksjene på full fart nedover.

Skuffelser
Flere av de største selskapene har lagt frem sitt resultat etter fjerde kvartal, og flere av dem har skuffet stort. Det gjelder ikke minst solenergiselskapet REC som fredag falt 10,64 prosent til 49,15 kroner. Selv om selskapet leverte resultater som lå på linje med forventningene, så hintet selskapet om at de kan trenge frisk kapital tidligere enn hva markedet hadde forventet. Dette har resultert i at aksjekursen har falt 32,95 prosent den siste uken.

Norsk Hydro er også blant dem som også har fått unngjelde. Fredag falt aksjen 9,66 prosent til 23,85 kroner. StatoilHydro falt 4,73 prosent til 112,90 kroner og har den siste uken hatt en tilbakegang på 8,7 prosent.

Milliarddom mot Telenor
Telenor møter ny motbør i det russiske rettsvesenet. En domstol i Omsk i Sibir har dømt Telenor til å betale 1,7 milliarder dollar i kompensasjon til de øvrige aksjonærene i det russiske VimpelCom. Det er et søksmål som stammer fra Farimex som nå har fått en avgjørelse i den russiske domsinstansen. Telenor har allerede varslet at de vil anke avgjørelsen, og mener søksmålet er helt ubegrunnet. Saken stammer fra påståtte tap etter at Telenors styremedlemmer i VimpelCom trenerte et oppkjøp av et annet mobilselskap i Russland.

Les mer: Milliardbot til Telenor og - Kan bli tvunget til å betale

Aksjekursen falt 5,59 prosent til 38 kroner, og dommen fra Sibir viser at risikoen i selskapet har økt. Telenor har frem til i dag hatt medvind i det russiske rettsvesenet de siste månedene.

Boreselskapet Seadrill ble løftet 9,29 prosent til 56,60 kroner, mens andre oljeserviceselskaper som Acergy og Petroleum Geo-Service viste et fall på 9 og 8 prosent. Nedturen fortsatt også for DnB Nor som falt 8,41 prosent.

Taperlisten for uken ble dominert av mindre selskaper, med Spectrum som verstingen med et fall på 46,4 prosent.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året

Kommentarer til denne saken