NA24.no

Arkeologer kan stoppe gassgigant

Utbyggingen av et av verdens største gassfelt - Shtokman i Russland - står i fare for å bli ytterligere forsinket. Norske selskapsinteresser er truet.

Arkeologer har gjort funn av bosettinger fra jernalderen i området hvor LNG-anlegget for Shtokman-prosjektet er planlagt, skriver Petromagasinet.no. Områdene i forbindelse med Shtokman-feltet kan nå bli undersøkt av arkeologer i henhold til russiske lover.

Shtokman befinner seg øst for Murmansk i kystområdet ved Barentshavet og er et av verdens største gassfelt. Det russiske olje- og gasselskapet Gazproms er rettighetshaveren til feltet og står overfor store utfordringer i forbindelse med den kompliserte utbyggingen.

Norske favoritter
Statoil og Norsk Hydro er sammen med franske Total, og de to amerikanske oljegigantene ConocoPhillips og Chevron, med i sluttkampen om å få tildelt partnerskap i Shtokman-utbyggingen.

Avgjørelsen om hvem som blir valgt som samarbeidspartner har ved flere anledninger blitt utsatt, og er det fare for at det blir ytterligere forsinkelser i prosjektet.

Kjell Inge Røkkes Aker Kværner er også en favoritt til å få oppdrag i forbindelse med utbyggingen av Shtokman-feltet.

Det skal være i anledning av Gazproms planlagte LNG-anlegg nær byen Vidyaevo at arkeologer fra Universitetet i St. Petersburg har funnet rester fra en bosetting av selfangere som levde i området to til tre tusen år tilbake.

Gjort funn
Anton Murashkin som er nestleder for arkeologi ved universitetet, tror ifølge russiske medier at funnet i Vidyaevo kan vise genetiske likhetstrekk med tidligere funn av beinrester langs deler av Barentshav-kysten, skriver Petromagasinet.no.

Dersom dette er tilfelle kan det tyde på at det har vært en egen etnisk folkegruppe som har levd langs hele kysten av Barensthavet i tidlig jernalder.

Kan stoppe prosjektet
Arkeologene skal nå forhandle med Gazprom for å fortsette utgravningene i området. Hele området kan stå i fare for å bli erklært som historisk område og bli gjort utilgjengelig for LNG-prosjektet hvis ikke Gazprom samarbeider med arkeologene.

Det skal ikke ha kommet noen offisielle reaksjoner eller kommentarer fra Gazprom.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere