Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Arrestert for å betale skatt med sedler

Timothy Andrew Norris ble arrestert for å betale med sammenkrøllede sedler.
Timothy Andrew Norris ble arrestert for å betale med sammenkrøllede sedler.
Utrykket «Helt Texas» har fått et ansikt.

Og det tilhører 27 år gamle Timothy Andrew Norris.

Amerikaneren fra Wichita Falls i Texas får nå global oppmerksomhet. Grunnen er måten han forsøkte å betale eiendomskatten sin på.

Norris skulle betale eiendomsskatt på 600 dollar, vel 4.500 kroner etter dagens kurs. Men da han dro opp sammenflettede sedler pålydende 1 dollar så futen rødt og ba han forlate skattekontoret, ifølge Times Record News

Ilagt håndjern
Sedlene skal ha vært så sammenflettede at det angivelig skal ha tatt personalet på skattekontoret cirka seks minutter å brette ut hver eneste seddel.

Norris ville imidlertid ikke forlate kontoret med uforrettet sak, noe som førte til at sheriffens kontor ble tilkalt. Lovens lange arm svarte med å ikle Norris håndjern og sikte han for å ha vanskeliggjort oppgavene og redusert effektiviteten til skattevesenet.

Norris ga seg imidlertid ikke med det, noe som førte til at både fut og lensmann la han i bakken. Siktelsen ble så utvidet med motsette av arrest og det ble gitt en kausjon på 500 dollar, altså nesten like mye som eiendomsskatten han forsøkte å betale.

Les også: Klippet ikke gresset - dømt til fengsel

Ulik skattlegging
Selv om eiendomsskatt er en av de eldste i USA er den allikevel omstridt hos mange av landets innbyggere.

En medvirkende årsak til dette er at det ikke er en føderal skatt, men en skatt som pålegges av lokale myndigheter og at det er enorme forskjeller og utslag. I tillegg er det slik at mange overlappende jurisdiksjoner kan ha autorisasjon til å skattlegge samme eiendom.

I Norge
Også i Norge er det opp til lokale myndigheter om det skal være eiendomsskatt, og mer enn halvparten har innført dette.

I fjor var det 341 av Norges 428 kommuner som hadde en slik skatt, og stadig flere ser sitt snitt til å få økt sine inntekter på denne måten. Skatteinngangen i 2013 var på 8,9 milliarder kroner, opp ti prosent siden 2012 og stadig flere politikere vil ha denne skatten.

Før kommunevalget sier Oslo Ap at de ønsker å få eiendomsskatt tilbake til hovedstaden dersom de vinner valget. En skatt Oslo har hatt tidligere, men kvittet seg med 1998.

Men selv om stadig flere kommuner innfører eiendomsskatt er det også klare motstandere. En av disse er Terje Søviknes, ordfører i Os (Frp).

- Eiendomsskatt er det verste dopet som finnes, mener han.

Les mer: - Denne skatten er det verste dopet som finnes

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!