*Nettavisen* Økonomi.

Årsbeste for oljen

Foto: Fotograf:DAVID MCNEW (AFP)

Oljeprisen fortsetter rallyet.

16.10.09 22:35

Oljeprisen steg til nye årsbeste på råvarebørsen i New York før helgen.

NA24 - din næringslivsavis

Fredag klatret novemberkontrakten på den amerikanske lettoljen 1,2 prosent til 78,53 dollar per fat. Så høy har ikke prisen vært før på denne siden av nyttår.

Langt fra toppen
Prisen har riktignok fremdeles langt å gå til toppnivåene på rundt 150 dollar fra sommeren 2008, men en oppgang på 9,4 prosent for uken som helhet er en knallsterk prestasjon.

- Etterspørselen kommer tilbake og den svake dollaren stimulerer til kjøp, kommenterer Zachary Oxman, direktør ved Trendmax Futures, overfor Marketwatch.

Dollareffekt
Siden oljen handles i dollar vil en svekkelse for dollaren blant annet bety at prisen fortoner seg dyrere for utlendinger som igjen øker etterspørselen.

Dollar fikk riktignok en liten rekyl på fredag, etter mange tunge dager, men selv utsikter til svakere dollar kan også få investorer til å satse på olje og andre råvarer, også amerikanere. Dette er fordi råvarer utgjør en beskyttelse mot nedgang i vekslingskursen. Med dagens uttalelse fra Harvard-professor Niall Ferguson om at han tror på et fall på opptil 20 prosent mot euro for den amerikanske valutaen, kan dette ha hatt utslag.

Les mer: Tror på rekordlav dollar

Denne uken har prisen for øvrig fått hjelp av en overraskende utvikling i bensinlagrene som kom frem i torsdagsrapporten til det amerikanske energibyrået EIA. Samtidig var veksten i råoljelagrene langt lavere enn forventet.

Les mer: Oljefest etter lagertall

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag