NA24.no

Årsbeste på børsen

Sist oppdatert:
Halvannet år siden en bedre dag på Oslo Børs.

Oslo Børs steg 3,70 prosent tirsdag. Dermed ble årets beste dag et faktum. Hovedindeksen endte på 407,41 poeng og endte dermed for første gang over 400-poeng på tre dager. Det avsluttet like mange dager med bredt fall på børsen.

NA24 - din næringslivsavis

Vi må over halvannet år tilbake for å finne en bedre dag målt i prosentvis oppgang. Sist gang børsen steg mer var 15. juni 2006. Da ble hovedindeksen løftet 5,58 prosent.

Buffett klemmer til
Warren Buffett, som ifølge Forbes er verdens rikeste mann, ønsker å hjelpe de kriserammede finansielle forsikringsselskapene som garanterer for obligasjonslånene. Gjennom investeringsselskapet Berkshire Hathaway ønsker han å overta forpliktelsene for 800 milliarder dollar i kommunale obligasjonslån.

Fra før er disse obligasjonslånene forsikret gjennom Ambac, MBIA og FGIC og disse har fått problemer med kredittratingen etter store tap. Tilbudet fra Buffett kommer godt med. Wall Street har vært bekymret for konsekvensene hvis de finansielle obligasjonsforsikringsselskapene mister den beste kredittratingen. Dette har skapt stor usikkerhet i finansmarkedet og uroen har medført at børsene har falt kraftig.

Markedet setter pris på den hjelpende hånden fra Buffett og da denne redningspakken ble kjent kom det et markant løft på børsene rundt om i verden. Tilbudet ble sendt ut i forrige uke, og forsikringsselskapene har fått 30 dager på å finne en bedre avtale. Så langt har et av selskapene takket nei, men han har ikke hørt fra de andre.

Råsterk olje
Det var ikke bare Buffett som sendte Oslo Børs rett opp. Oljeprisen var også knallsterk store deler av dagen. Da handelen var over kostet råoljekontraktene på nordsjøolje med levering i mars 93,58 dollar fatet.

Dette bidro til å sende StatoilHydro opp 3,6 prosent til 146,60 kroner og totalt ble det omsatt StatoilHydro-aksjer for 2,16 milliarder kroner.

Glede for REC
Et annet selskap det også var stor interesse for var solenergiselskapet REC. Aksjen har så langt i 2008 fått skikkelig juling og falt nesten 60 prosent i verdi siden nyttår. Tirsdag la REC frem sitt resultat for fjerde kvartal og fraværet av nye store skuffelser bidro til at aksjekursen ble løftet hele 12,73 prosent til 124 kroner.

Selv om resultatet havnet på linje og noe bedre enn forventningene var utsiktene noe svakere enn hva analytikerne hadde ventet. Likevel var ikke dette nok til å knekke viljen til kjøpelystne investorer. Totalt ble det omsatt REC-aksjer for like over 2 milliarder kroner. Orkla som sitter på 40 prosent av REC steg 4,23 prosent til 66,50 kroner.

Yara og Norsk Hydro var to andre aksjer som utmerket seg positivt. Begge tungvekterne steg 7,06 prosent til henholdsvis 288 kroner og 71,30 kroner. Yara ble løftet av at Meglerhuset Lehman Brothers startet dekning av kunstgjødselsselskapet med en overvektsanbefaling. Kursmålet er satt til 350 kroner.

Taperne
To selskaper som ikke hadde grunn til å juble var Apptix og Pronova Biopharma. Apptix falt hele 25 prosent til 1,17 kroner. Selskapet la frem et underskudd på 11,9 millioner dollar før skatt. Restruktureringer og tap fra salg av deler av virksomheten påfører IT-selskapet et sviende tap. Nå skal de hente friske penger. I en emisjon på 30 millioner kroner får aksjonærene tilbud om å tegne seg for én aksje til 1 kroner for hver 3,24 aksjer de eier.

Pronova Biopharma er et annet selskap som har levert sitt resultat for fjerde kvartal, men det ser ikke ut til at markedet er fornøyd med hva de har kommet med. Før skatt falt resultatet til 37,8 millioner kroner fra 50,4 millioner kroner. Ellers kan selskapet vise til en forbedring på driften og omsetningen. Likevel advarer de mot lavere driftsmargin i 2008 siden de skal bygge ut kapasiteten i Danmark. Aksjen falt 11,06 prosent til 18,50 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere