NA24.no

Årsbeste på børsen

Sist oppdatert:
April er på god vei til å bli en kanonmåned for aksjemarkedet.

Onsdag ble en god dag for investorene på Oslo Børs. Sterk utvikling på børsene i USA og Europa smittet over i det norske aksjemarkedet. Trenden fortsetter videre torsdag.

Oslo Børs har satt ny årsbeste. Torsdag har hovedindeksen vært oppe i 255,05 poeng, og det er det høyeste nivået siden begynnelsen av november i fjor.

Torsdag ettermiddag stiger indeksen 1,78 prosent til 254,18 poeng. Så langt i år har børsen steget 12,74 prosent.

Knallmåned
Det er ikke bare på Oslo Børs at det har vært en sterk periode i det siste. I Asia har regionsindeksen til Morgan Stanley hatt den største oppgang i løpet av en måned siden 1998. Indeksen steg 12 prosent i april. Det samme har verdensindeksen som er i ferd med å legge bak seg den største oppgang på over 20 år.

Bloomberg skriver at den europeiske Dow Jones Stoxx 600-indeksen har steget 15 prosent denne måneden og ligger an til tidenes opptur.

Oljeprisen stiger friskt og et fat nordsjøolje 51,34 dollar, noe som er en oppgang på 1,1 prosent.

NA24 - din næringslivsavis

Giganter i front
Oljekjempen StatoilHydro løftes med 1,13 prosent 125,30 kroner.

Gjødselkjempen Yara, som har steget markant siden kvartalsrapporten ble lagt fram tidligere i uken, fortsetter oppgangen med et løft på 1,99 prosent til 180 kroner.

Solkjempen REC løftes med 3,33 prosent til 62 kroner og Telenor stiger med 1,2 prosent til 42,20 kroner.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Røkke-løft
Aker Solutions, hvor staten og Røkke krangler, leverer sterkt i et tøft marked.

Driftsresultatet før avskrivninger (EBITDA) var på 1,1 milliarder kroner av en omsetning på 14,9 milliarder kroner. Dette er en EBITDA-margin på 7,5 prosent. I samme periode året før hadde de en margin på 7 prosent.

- Dette er et godt resultat. Ordreinngangen reflekterer nedgang i våre markeder, men vi er fornøyd med at vi har vunnet mer enn 75 prosent av kontraktene vi har gått etter, skriver Simen Lieungh, adm. direktør i Aker Solutions.

Tallene fra det omstridte selskapet, hvor Røkke og Staten krangler høylytt, var klart over markedets forventninger. Analytikerne hadde ventet i snitt et EBITDA-resultat på 1.075 millioner kroner, mens omsetningen kom over de mest optimistiske forventningene.

Les mer: Statens Røkke-satsing bedre enn ventet

Aksjen løftes 1,56 prosent til 42,45 kroner.

Flere løft
Selskapet som starter dagen med størst oppgang er Siem Offshore. Selskapet kan vise til en pen resultatvekst.

Driftsinntektene for første kvartal endte på 43,71 millioner dollar sammenlignet mot 42,705 millioner dollar i samme periode i fjor. Driftsresultatet endte på 35,097 millioner dollar mot 19,115 millioner dollar i fjor. Selskapets resultat før skatt havnet på 34,443 millioner dollar, mens det i fjorårets første kvartal var på 27,368 millioner dollar.

Selskapet melder også at fremtidsutsiktene er gode for energisektoren i et langsiktig perspektiv.

Markedet svarer med å sende aksjen opp pene 15,49 prosent til 7,68 kroner.

IT- og programvareselskapet Mamut innfrir også midt i krisen.

Selskapet/Selskaper oppnådde en omsetning på 129,7 millioner kroner i første kvartal 2009. Konsernets driftsresultat før avskrivninger (EBITDA) ble gode 26,3 millioner kroner i kvartalet mot 23,2 i første kvartal 2008. Det tilsvarer en resultatforbedring på hele 13,0 prosent fra samme periode i fjor.

EBIT-resultatet ble 11,1 millioner kroner, sammenlignet med 9,6 millioner kroner i første kvartal 2008.

Les mer: Mamut viser muskler

Mamut løftes 12,12 prosent til 7,4 kroner.

Boligsluk
Eiendomsselskapet Norwegian Property leverte torsdag resultatet for første kvartal. Selskapet er en stor eiendomsbesitter i Oslo, og eier blant annet store deler av kontormassen på Aker Brygge samt flere kremplasseringer i Oslo. De eier også en hotellportefølje.

Men det hjelper lite når verdiene blir kraftig nedjustert som følge av nedturen i norsk økonomi. Selskapet melder om et resultat før skatt på minus 933,9 millioner kroner, fra et tap på 166,9 millioner kroner samme kvartal året før.

Brutto leieinntekter endte på 445,7 millioner kroner, fra 472,1 millioner kroner samme kvartal året før. Årsaken til nedgangen er at selskapet har realisert noen eiendommer i perioden.

Omsetningen for kontorsegmentet justert for salg av eiendom økte med 5,5 prosent mot samme periode i fjor, til 265 millioner kroner. Omsetningen for hotellene ble redusert med 4,3 prosent til 181 millioner kroner i forhold til første kvartal i fjor, melder selskapet.

Les mer: Tapte nær milliard på tre måneder

Aksjen stuper 8,81 prosent til 6,42 kroner.

En annen smell står Veidekke for.

Entreprenørkonsernet har sett seg nødt til å komme med et resultatvarsel etter at virksomhetsområdet Industri varsler om en svak start på året. Området omfatter asfalt, veivedlikehold, pukk og grus og gjenvinning.

Veidekke ser nå et resultatet i kvartalet på omkring 180 millioner kroner i minus, mot et tilsvarende resultat i fjor på minus 119 millioner kroner. Første kvartal er normalt sett et sesongmessig svakt kvartal for konsernet.

Les mer: Smell for Veidekke

Aksjen faller med 1,2 prosent til 32,90 kroner.

Beste på 20 år
Onsdag ble det kraftig opptur på USA-børsene, tross svært svake BNP-tall for første kvartal.

De viktigste indeksene steg alle over 2 prosent. S&P 500-indeksen er på det høyeste nivået på tre måneder.

Den amerikanske sentralbanken kunne melde at den ser noe lysere på utsiktene nå enn i mars samt at renten holdes uendret like over null. Økonomien er fortsatt i tilbakegang, men banken mener utsiktene er noe bedre enn ved forrige møte i mars.

Les mer: Høyeste på tre måneder

De asiatiske børsene fulgte oppgangen torsdag, noe som har gjort at de har levert en kanonmåned. Morgen Stanleys asiaindeks har steget kraftig den siste måneden, og indeksens månedsoppgang er den sterkeste på to tiår.

Sterkere enn ventet produksjon i Japan, og sterkt amerikansk forbruk, har økt optimismen for en oppsving i den globale økonomien.

Les mer: Sterkeste børser på 20 år

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere