NA24.no

Årsbeste på Oslo Børs

Foto: Poppe, Cornelius (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Julefreden senker seg over sterk børs.

Det går mot slutten av et fantastisk børsår, og lille julaften nådde Oslo Børs det høyeste nivået siden september i fjor. Hovedindeksen endte opp 0,41 prosent til 371,20 poeng. Siden årsskiftet har indeksen steget nær 65 prosent.

I morgen er det som kjent julaften, og Oslo Børs holder stengt. I likhet med de fleste andre markedene er det også stengt på Oslo Børs til fredag i forbindelse med helligdagen 1. juledag.

Det var få nyheter i Norge, men amerikanske makrotall og oljelagre påvirket børsen.

Blant tungvekterne på børsen var det ingen spesielt store utslag, men Frontline falt 1,9 prosent til 162,90 kroner. Acergy steg 1,5 prosent til 91,65.

Skuffelse fra Det norske
Det norske oljelselskap meldte onsdag om tørt resultat fra undersøkelsesbrønn 15/9-23. Brønnen ligger fem kilometer nord for Grevlingfunnet og skulle påvise hydrokarboner i reservoarbergartene midtre jura og trias.

Les mer: Tørt for Røkkes olje

Aksjekursen var i dag sterkt påvirket av fusjonen med Aker Exploration, men aksjen falt uansett markant da meldingen kom, med rundt 10 prosent til 32,90 kroner.

Boligskuffelse
På ettermiddagen ble børsen midlertidig tynget av overraskende svake tall for salget av nye boliger i USA.

Salget falt med 11,3 prosent i november. Basert på en årlig salgstakt lå salget av nye boliger på 355.000 i november. Det er godt under hva markedet hadde forventet og stikk i strid med utviklingen for bruktboligsalget. Økonomene forventet på forhånd at boligsalget ville stige med 1,9 prosent til 438.000 i november.

Les mer: Elendig salg av nye boliger

Oljeprisen opp
Men kort tid etter kom ukentlige oljelagertall, også disse fra USA.

Disse tallene viste lagrene av råolje falt 4,9 millioner fat, rundt dobbelt så mye som ekspertene hadde trodd på forhånd. Også lagrene av bensin og destillater, som omfatter fyringsolje og diesel, falt også.

Dette bidrog til å løfte oljeprisen, og dermed energidominerte Oslo Børs. Et fat Brent-olje for februarlevering koster nå 75,22 dollar, en oppgang på 1,75 dollar.

Tillit ikke helt i mål
Forbrukersentimentundersøkelen fra Universitet i Michigan viser at stemningen blant forbrukerne er i bedring, men ikke like sterkt som markedet hadde forventet.

I desember steg sentimentindeksen til 72,5 poeng fra 67,4 poeng i november. Økonomene ventet ifølge Bloomberg at indeksen ville stige til 73,5 poeng.

Les mer: Tilliten ikke helt i mål

Bryter stillstand
Obligasjonseierne til lånene til oljeselskapet InterOil har brutt stillstandsavtalen de inngikk med selskapet i sommer.

I sommer ble InterOil enige med over to tredjedeler av obligasjonseierne i et av obligasjonslånene. Nå er ikke partene enige om hva som er den beste veien videre. Dermed kanselleres stillstandsavtalen av obligasjonseierne.

Aksjen alt 1,4 prosent til 7,20 kroner.

Les mer: Bryter fredsavtale

Enig med Maersk
Prosafe har blitt enige med Maersk Olie og Gas AS om å forlenge perioden som er tilgjengelig for å fornying av klassifiseringen av boligriggen «Safe Esbjerg», ifølge en børsmelding. Prosafe steg 2,1 prosent til 36,41 kroner.

Les mer: Prosafe enige med Maersk

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere