NA24.no

Årsbeste på Wall Street

Foto: Scanpix
Investoren gledet seg over boligtall og overså svak BNP-vekst.

USA-børsene leverte en grei oppgang tirsdag, den tredje plussdagen på rad. S&P 500 og Nasdaq nådde de høyeste nivåene siden i fjor høst. Oppgangen kom til tross for at BNP-veksten i for tredje kvartal ble revidert ned. Til gjengjeld var boligomsetningen bedre enn ventet.

BNP skuffet
De endelige tallene for BNP-veksten i USA for tredje kvartal viser en vekst på 2,2 prosent.

Økonomene ventet ifølge Bloomberg at bruttonasjonalproduktet ville være uforandret fra de foreløpige tallene med 2,8 prosent.

Dette er første gang bruttonasjonalproduktet stiger siden andre kvartal i 2008, og dermed et tegn på at USA er på vei ut av resesjonen, selv om veksten altså ikke var så sterk om først antatt.

Les mer: USA-vekst skuffet

Mer boligsalg
Mer positive signaler kom det fra det amerikanske boligmarkedet. For tredje måned på rad økte salget av brukte boliger i USA. Tall fra eiendomsmeglerorganisasjonen National Association of Realtors viser at salget av brukte boliger økte med 7,4 prosent til 6,54 millioner i årlig salgstakt i november.

Sammenlignet med november i 2008 ligger salget av brukte boliger 44,1 prosent høyere i årets utgave av november. Økonomene hadde på forhånd regnet med at salget av brukte boliger økte med 2,5 prosent til 6,25 millioner i årlig salgstakt. Boligtallene bidrog til at boligentreprenører var blant de sterkeste aksjene tirsdag.

Les mer: Sterk vekst i boligmarkedet

Normaliseres
Ellers fortsetter tegnene til normalisering i finansmarkedet å komme. VIX-indeksen, som måler prisen for å forsikre seg mot aksjefall, falt i dag under 20. På det verste i fjor høst var indeksen oppe i 80. Et høyt tall indikerer mye usikkerhet i markedet.

Vi ser også at rentene på lange amerikanske statsobligasjoner fortsetter å stige mot normale nivåer. Renten på tiårige statsobligasjoner er nå 3,74 prosent, mot 3,68 prosent mandag. Ved inngangen til desember var renten rundt 3,20 prosent. På det laveste i fjor høst, da investorene søkte sikkerhet for alle penger, var renten så lav som 2 prosent.

Dollaren fortsetter å styrke seg. En euro koster nå 1,425 dollar, mot 1,429 dollar mandag.

Olje snudde opp
Oljeprisen svingte hit og dit tirsdag. Til slutt endte den amerikanske referanseoljen WTI opp 68 cent til 74,40 dollar på råvarebørsen i New York. I London steg Brent-olje 57 cent til 73,46 dollar fatet.

Delindeksen for oljeaksjer steg 0,5 prosent, men delindeksen for oljeservice falt 0,3 prosent.

OPEC har hatt møte. Kvotene røres ikke, men skal oveholdes strengere.

Les mer: OPEC skal skjerpes

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones +0,48% til 10.463,87

Nasdaq +0,69% til 2.253,09

S&P 500 +0,36% til 1.118,04

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere