NA24.no

Årsrekorden glapp

Sist oppdatert:
Oslo Børs nådde tirsdag årets høyeste nivå, men falt så tilbake.

Oslo Børs endte tirsdag marginalt i minus. Hovedindeksen falt 0,05 prosent til 369,70 poeng. Tidligere på dagen var indeksen oppe i 371,6 poeng, det høyeste nivået siden september i fjor.

Men så kom flere makrotall fra USA. Først ble børsen tynget av en nedjustering av BNP-tallet for tredje kvartal, før den noe senere ble sendt opp igjen av uventet sterke tall for omsetningen av amerikanske boliger.

Det var jevnt over små utslag blant tungvekterne på Oslo Børs. Frontline pekte seg ut med et fall på 4,2 prosent til 166,10 kroner, uten at det kom spesielle selskapsnyheter. Aker Solutions falt 2,7 prosent til 75,10 kroner. Det skjedde selv om selskapet meldte om det ledelsen betegnet som en svært viktig kontrakt med BP for en sammenkobling av Oselvar-feltet og Ula-plattformen.

Les mer: - Svært viktig for oss

Av de store selskapene steg REC og Schibsted mest, begge med 1,7 prosent til henholdsvis 41,86 og 127 kroner.

Lavere vekst
Bruttonasjonalproduktet for tredje kvartal i USA ble nedjustert til en vekst på 2,2 prosent. Dette er lavere enn økonomenes forventninger på 2,8 prosent og betydelig under de første antagelsene som kom for to måneder siden. Da ble veksten anslått til 3,5 prosent i tredje kvartal.

Les mer: USA-vekst skuffet

Mer boligsalg
Mer positive signaler kom det fra det amerikanske boligmarkedet. For tredje måned på rad økte salget av brukte boliger i USA. Tall fra eiendomsmeglerorganisasjonen National Association of Realtors viser at salget av brukte boliger økte med 7,4 prosent til 6,54 millioner i årlig salgstakt i november.

Sammenlignet med november i 2008 ligger salget av brukte boliger 44,1 prosent høyere i årets utgave av november. Økonomene hadde på forhånd regnet med at salget av brukte boliger økte med 2,5 prosent til 6,25 millioner i årlig salgstakt.

Les mer: Sterk vekst i boligmarkedet

OPEC-møte
Oljeprisen har falt noe tilbake utover dagen. Brent-olje for februarlevering koster nå 72,43 dollar, en nedgang på 56 cent.

Oljekartellet OPEC møtes i Angola i et siste møte før nytt år. Her er det en bred enighet blant oljeanalytikerne at produksjonen vil bli holdt uendret. Dette er også signalene fra flere av medlemslandene. Den mektige Ali al-Naimi, oljeminister i Saudi-Arabia har sagt at det er utelukket å gjøre noe med produksjonsnivået.

Dermed regnes dagens møte som en ren formalitet. Enkelte håper at det kommer en oppdatering på kvotedisiplinen til medlemslandene i OPEC. .

Les mer: OPEC skal skjerpes

Norwegian flyr lavere
Norwegian falt 4,9 prosent til 116 kroner. Analytiker Thomas Nielsen i Pareto tror at flyselskapet til Bjørn Kjos trenger ytterligere finansiering. Ifølge Finansavisen har han tatt ned estimatene på resultatet.

Les mer: Tror Kjos trenger penger

Konkurs
Det ble åpnet konkursbehandling i PetroMena mandag. Det ble kjent rett i forkant av at børsen stengte. Riggselskapet har vært i hardt vær det siste året, og mistet rettet til riggene de har hatt under bygging ved et verft i Singapore. PetroMenas aksjer har vært suspendert av Oslo Børs siden slutten av mai i år.

Petrolia Drilling eier 51,5 prosent av de utestående aksjene i PetroMena og aksjekursen i Petrolia Drilling ble sendt ned 5,4 prosent til 35 øre.

Vinnere og tapere
Børsvinner ble farmasi-jojoen Biotech Pharamacon, som steg 24 prosent til 4,29 kroner. Børstaper ble Etman International, som falt 14 prosent til 1,25 kroner.

Ingen av disse kom med spesielle selskapsnyheter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere