NA24.no

Årsverste for oljeprisen - aksjeras for Fredriksen-rigger


Den laveste oljeprisen siden 2009 satt sitt preg på Oslo Børs mandag, hvor oljeaksjene falt kraftig.
Den laveste oljeprisen siden 2009 satt sitt preg på Oslo Børs mandag, hvor oljeaksjene falt kraftig.
Den laveste oljeprisen siden 2009 sendte oljeaksjene rett ned.

Den laveste oljeprisen siden 2009 satt sitt preg på Oslo Børs mandag, hvor oljeaksjene falt kraftig.

Med hjelp fra tungvektere utenom olje steg likevel hovedindeksen 0,38 prosent til 617 poeng.

I oljemarkedet falt nordsjøoljen til en ny bunn for året og det laveste nivået siden 2009, etter OPEC-møtet fredag og en styrket dollar.

Aksjeras for Fredriksen-rigger
Det sendte flere oljeserviceaksjer utforbakke, deriblant det John Fredriksen-dominerte riggselskapet Seadrill, som stupte 8,6 prosent. For hovedeier Fredriksen barberte fallet bort papirverdier for nærmere en halv milliard kroner. 

Så langt i år er Seadrill-kursen blitt mer enn halvert.

Indeksen som følger de mest omsatte oljeserviceaksjene ramlet 4,5 prosent, mens børsens største selskap Statoil falt 2,9 prosent.

Oppgangen i selskaper som Telenor og DNB på henholdsvis 2,1 og 0,8 prosent, samt Hydro og RCCL på henholdsvis 3,3 og 3,5 prosent, bidro til at børsen likevel endte i pluss.

Stanser rentebetalinger
Seismikkselskapet Polarcus stupte 10,9 prosent etter at det har stanset alle betalinger av renter og avdrag, mens selskapet er i diskusjoner med flere av kreditorene om å finne en langsiktig finansiell løsning.

Hydrogenselskapet NEL, som blant annet har investor Øystein Stray Spetalen på eiersiden, steg nye 4,3 prosent.

I forrige uke var aksjen opp over 30 prosent etter at NEL og Uno-X Gruppen inngikk avtale om bygging av et nettverk av hydrogenstasjoner. NEL-aksjen er også en av vinnerne på børsen i år, med en oppgang på 155 prosent.

- Oversvømmes med billig olje
Prisen på nordsjøolje falt 3,6 prosent gjennom dagen til 41,4 dollar per fat. Fredag ble det som ventet ikke nådd noen enighet blant OPEC-medlemmene om å begrense produksjonen.

Et nytt produksjonsmål for oljekartellet ble heller ikke kommunisert.

- Dette betyr at gruppen har forlatt produksjonsmålet og vil fortsette å la markedet oversvømmes med billig olje – i det minste frem til neste OPEC-møte 2. juni 2016, oppsummerte oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea etter møtet.

Internasjonalt var også energisektoren svak. I Europa falt olje- og gassindeksen i Stoxx 600-indeksen med 2,5 prosent, mens det generelle markedet var opp 0,8 prosent.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere