NA24.no

Årsverste for oljeprisen – aksjeras for Fredriksen


UNDER 600 POENG: Oslo Børs falt med børsene internasjonalt og oljeprisen fredag. 
UNDER 600 POENG: Oslo Børs falt med børsene internasjonalt og oljeprisen fredag. 
Sist oppdatert:
Børsfall verden rundt etter ny knekk i oljeprisene.

Oslo Børs slo følge med verdens børser fredag etter ny nedgang i oljeprisen til årets laveste nivå.

Ved stengetid var hovedindeksen ned 1,58 prosent til 594,8 poeng, mens samleindeksen Stoxx Europe 600 ramlet 1,9 prosent.

USA-børsene åpnet rett ned og heller ikke i Asia var det mye oppgang å spore.

Her hjemme falt Statoil 2 prosent og også andre oljerelaterte aksjer fikk det tungt.

Det John Fredriksen-kontrollerte riggselskapet Seadrill stupte 8,7 prosent til den rekordlave kursen 35,5 kroner. Bare den siste uken har aksjen rast 28 prosent, mens fallet hittil i år er på 59 prosent.

Indeksen som følger de mest omsatte oljeserviceselskapene ramlet 4 prosent fredag.

- Det er ingen bunn
Oljeprisene har fått en ny knekk denne uken, ned til årets laveste nivå. 

Fredag falt nordsjøoljen til 38,6 dollar per fat, etter at det internasjonale energibyrået har lagt frem sin månedsrapport.

- De er mer negative om utviklingen fremover. De sier at balansen i markedet neppe kommer før mot slutten av 2016. De er også ganske negative i forhold til hva OPEC besluttet. I dag er det mye den rapporten som har preget markedet, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt til Nettavisen Stocklink.

Bare den siste uken er oljeprisen ned 12 prosent, et fall som startet etter at OPEC ikke klarte å bli enige om produksjonskutt. Siden toppen sommeren 2014 har overproduksjonen av olje, blant annet drevet av skiferrevolusjonen i USA, sendt oljeprisen ned mer enn 65 prosent.

- På kort sikt er det ingen bunn. Det er ikke et nivå hvor det sier stopp. Så lenge man fortsetter å få negative nyheter fortsetter bare prisene å falle. Oljeprisen har falt mye mer enn hva folk hadde forestilt seg, sier Saltvedt.

Bred nedgang
Blant de andre tungvekterne på børsen falt DNB 2,9 prosent, Yara ramlet 3,8 prosent, mens Telenor trakk i motsatt retning med en oppgang på 0,8 prosent.

Norwegian steg 0,4 prosent etter at meglerhuset til Danske Bank har oppgradert anbefalingen til kjøp.

Orkla kjøper seg større innen merkevarer i Sentral-Europa, gjennom oppkjøp av Hamé, et ledende merkevareselskap innen matvarer i Tsjekkia og Slovakia.

Selgeren er det Luxembourg-basert private equity-selskapet Decapterus, og kjøpesummen er 175 millioner euro på gjeldfri basis, tilsvarende nærmere 1,7 milliarder kroner.

På børsen falt Orkla 0,7 prosent.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere