*Nettavisen* Økonomi.

Årsverste på børsen

Flere år med oppgang radert bort.

19.11.08 15:10

Etter en blandet utvikling på de amerikanske og asiatiske børsene åpnet Oslo Børs i negativt terreng onsdag.

NA24 - din næringslivsavis

Ved lunsjtider var hovedindeksen ned 2,17 prosent og står i 208,19 poeng. Men nedturen stoppet ikke der. Klokken 13.49 lå OSEBX på 203,77 - noe som er årsverste på børsen. Dette er ned drøyt 4 prosent så langt i dag. Så lavt har ikke børsen vært siden høsten 2004.

Oljeprisen faller 0,35 prosent fra sluttkurs tirsdag. Desemberkontrakten på nordsjøolje omsettes for 51,61 dollar fatet på råvarebørsen i London.

StatoilHydro faller 3,49 prosent til 107,90 kroner. Andre tapere er Birdstep, som senkes 14,95 prosent til 1,65 kroner på relativt tynt volum, og PA Resources, som faller 14,83 prosent til 10,05 kroner.

Så langt i dag er omsetningen på børsen 2.124 millioner kroner.

Nedgangsfrykt i Europa
På de europeiske børsene preges utviklingen av frykt for at en global konjunkturnedgang vil svekke inntektene til selskapene. I Tyskland faller DAX-indeksen 3,40 prosent, mens CAC 40 i Frankrike er ned 1,88 prosent. I London er FTSE 100 ned 2,14 prosent, drevet av nedgang i bankaksjer som Barclays og HSBC.

Også de nordiske børsene svekker seg. I Stockholm er OMX-indeksen ned 3,90 prosent, i København er hovedindeksen ned 3,23 prosent. Helsingfors-børsen er ned 2,01 prosent.

RCL kutter utbytte
Cruiserederiet Royal Caribbean får seg en kraftig nedtur. Årsaken er at rederiet kutter i uutbyttebetalingene.

Med svake markedsutsikter fremover har cruisegiganten valgt å stoppe utbyttebetalingene. Det går frem av en melding fra verdens nest største cruiserederi sendt ut sent tirsdag kveld. Rederiet begrunner beslutningen med behovet for å kutte kostnader, også kapitalkostnader, fremover. Med utsikter til resesjon i verdensøkonomien og resesjon i flere viktige cruisemarkeder allerede må bransjen forbrede seg på noen magre år.

LES MER: Royal Caribbean kutter utbytte

RCL-aksjen faller 6,07 prosent til 65,75 kroner.

Oppbremsing
Det er kun to selskaper som har lagt frem tredjekvartalsresultater i dag. Oljeselskapet Rocksource klarte ikke å matche knallresultatene fra andre kvartal. Selskapet, som har hatt en voldsom utvikling de siste par årene merket en en oppbremsing i inntektene i tredje kvartal. Driftsinntektene falt fra 85,6 millioner kroner i andre kvartal til 79,8 millioner i årets nest siste kvartal.

Hovedårsaken er lavere produksjon i tredje kvartal og lavere oppnådd pris i dollar for produksjonen. Driftsresultatet før avskrivninger endte på kun 0,8 millioner kroner i pluss, mot 30 millioner i andre kvartal. Letekostnadene økte samtidig fra 36,6 millioner i andre til 45,5 millioner kroner i tredje kvartal.

LES MER:Rocksource litt ned

Aksjen er ned 11,11 prosent til 0,87 kroner.

Blandet utvikling
Tirsdagens handel i USA endte opp, men det svingte kraftig alle veier. Markedet ble preget av både negative og uventet positive nyheter kombinert med skyhøy usikkerhet. Lenge så det ut til at børsene ville ende sin femte av seks siste sesjoner i negativt territorium, men helt på slutten snudde bred nedgang til bred oppgang.

LES MER:Ølfest på børsene

På de asiatiske markedene var stemningen mer pessimistisk. Den sammenveide regionindeksen MSCI Asia Pacific faller 0,4 prosent til 79,62 poeng. I spissen for nedgangen sto finansselskaper og råvareprodusenter.

LES MER:Finansskrell i Asia

- Banker kommer definitivt til å bli påvirket av den globale resesjonen, det er et spørsmål om hvor mye, sier James Chua i Phillip Capital Management i Singapore til Bloomberg News.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.