NA24.no

(Scanpix/Montasje)

Årsverste

Sist oppdatert:
Oslo Børs falt til det laveste nivået så langt i 2009.

Den internasjonale børsuroen vil ikke slippe taket. Det sørget for at Oslo Børs endte under 200-poeng for første gang siden slutten av november i fjor.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

De to første dagene i mars har vært sørgelige for investorene som sitter i aksjemarkedet. Medregnet tirsdagens fall på 4,04 prosent til 197,53 poeng har hovedindeksen falt 8 prosent.

Skuffelser etter tale
Den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernanke avholdt tirsdag et vitnemål for finanskomiteen til senatet i USA. Her sa Bernanke at tiltakspakkene som ble satt sammen for å hindre en total kollaps i banksystemet trolig ikke er tilstrekkelige. Sentralbanksjefen åpner opp for at det kan bli nødvendig å utvide omfanget av pakkene til å omfatte mer enn de 700 milliarder dollarene som allerede er bevilget.

Likevel kommer det lite konkret ut fra de amerikanske myndighetene.

- Det var vel noen håpet at Bernanke skulle komme med noe konkret, men det er det som er problemet. Mye snakk om krisepakker, men ingen ting konkret og i hvert fall ikke nok til å stoppe den negative spiralen, sier en aksjemegler til NA24.

Holder seg bedre
Så langt i år har Oslo Børs falt 12,4 prosent. Selv om det er et dramatisk fall har utviklingen vært langt verre på flere av de andre børsene. I USA har de tre indeksene Nasdaq, Dow Jones og S&P 500 falt mellom 16 og 24 prosent. I Europa har børsene i Frankrike, Tyskland og Storbritannia falt mellom 20 og 23 prosent.

Likevel er det ikke alle som er skremt vekk fra aksjemarkedet. Les mer: - Historisk god kjøpsmulighet

Børsfallet i Oslo kom til tross for at oljeprisen styrket seg. Mandag falt råoljekontraktene mellom 8 og 10 prosent etter at oljeministeren i Iran signaliserte at OPEC ikke kommer til å kutte i produksjonen når medlemslandene møte i midten av mars. Den generelle dårlige utviklingen i økonomien har også lagt et press på oljeprisen.

Tirsdag ble kontraktene på nordsjøolje med levering i april omsatt for 42,77 dollar per fat. Det er en oppgang på like over 1 prosent.

Gigantene fører an
Igjen var det duket for et markant fall for flere av tungvekterne. StatoilHydro ble sendt ned 3,97 prosent til 108,90 kroner, mens kunstgjødselsselskapet Yara falt 3,11 prosent til 140 kroner. Flere av de andre store selskapet markerte seg også negativt, men omsetningen i aksjene var dog mer laber enn vanlig.

Nedturen fortsatte for DnB Nor etter at strømmen av dårlig nytt for banksektoren fortsatte. DnB Nor-aksjen ble sendt ned 6,25 prosent til 22,50 kroner. Verre gikk det med Storebrand-aksjen som falt 19,55 prosent til 17,70 kroner.

Aksjonærene i Frontline måtte tåle et tap på 9,68 prosent til 119 kroner.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere