*Nettavisen* Økonomi.

Artumas i pengetrøbbel

Usikkerhet om videre drift.

12.05.09 15:59

Oljeselskapet Artumas Group sliter fortsatt i motbakke. Finanskrisen har gjort det langt vanskeligere å refinansiere og hente ny kapital. Det tvinger frem endringer i selskapet.

NA24 iMarkedet – siste nytt fra finansmarkedene

Selskapet venter at de vil legge frem sitt resultat etter første kvartal 26. mai, men opplyser at det er fortsatt er usikkerhet knyttet til videre drift som ble opplyst ved fremleggelsen av fjerde kvartal. Ved utgangen av første kvartal hadde selskapet 12,5 millioner dollar i kontanter og kontantekvivalenter.

Ved siden av betydelige kostnadskutt har de også behov for ny kapital. Det vil medføre en kraftig utvanning for de eksisterende aksjonærene.

Ifølge forslaget fra Artumas skal tre obligasjonslån nå konverteres til aksjer i selskapet. Det vil lette byrden kraftig for et selskap som står med en fot i graven.

Dersom forslaget går gjennom på obligasjonseiermøtene senere i mai, vil aksjonærene i Artumas stå foran en kraftig utvanning. Obligasjonseierne i de tre forskjellige lånene vil få hele 95,4 prosent av aksjekapitalen i Artumas etter konverteringen. De gamle aksjonærene sitter da igjen med bare 4,6 prosent.

Samtidig varsler Artumas at selskapet skal hente inn friske penger. Først skal selskapet hente mellom 20 og 30 millioner dollar i en rettet emisjon som skal være tegnet innen 10. juni, og deretter vurderer selskapet å hente inn ytterligere 10 millioner dollar i en påfølgende emisjon hvor alle aksjonærene før konverteringen får være med.

Disse emisjonene skal settes på ikke lavere enn 25 øre per aksje, skrives det i meldingen.

- Den foreslåtte restruktureringen og farm out-avtalen i Mosambik vil, hvis dette blir godkjent av alle parter, resultere i at Artumas blir et helt annet selskap. Vi vil ikke ha noe gjeld, og overheadkostnadene vil være kraftig redusert. Samtidig vil vi beholde en betydelig oppside, sier Cameron Barton, administrerende direktør i Artumas.

Aksjen ble sendt ned 30 prosent etter meldingen.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.