Gå til sidens hovedinnhold

Arven etter skipsrederen

Barna skal drive avdøde skipsreder Petter Sundts investeringsselskap.

Skipsreder Petter C. G. Sundt døde i november i fjor, 62 år gammel. Hans to barn, Helene og Christian, driver hans investeringsselskap Sundt videre. Selskapet har 3,2 milliarder kroner i balansen og totalt har de arvet verdier for nesten fem milliarder kroner.

NA24 - din næringslivsavis

Årsresultatet i selskapet har en nedgang på rundt en tredjedel fra 221 millioner i 2006, til 161 millioner kroner i fjor.

Barna tar over
- Selskapet, aksjonærer, styret, og alle ansatte var gjennom 2007 stekt preget av at selskapets grunnlegger og hovedaksjonær Petter C.G. Sundt var meget syk og døde 28. november 2007, skriver det i årsberetningen.

Den aktive rederen overførte verdiene til sine barn Helene Sundt (28) og Christian Sundt (31). Førstnevnte har studert jus, og sønnen er utdannet bedriftsøkonom. De har vært aktive på kontoret siden nyttår, og begge sitter i styret.

- Petters barn ønsker å delta i driften av selskapet, og vi er en prosess hvor de skal mer aktivt inn i driften, sier administrerende direktør Leiv Askvig i Sundt til NA24.

Da Bergesen-rederiet ble solgt til den Hong Kong-baserte Sohmen-familien ble to milliarder kroner plassert i investerings-selskapet Sundt. Askvig forvalter dette i dag.

- En ære
Før rederen døde i november i fjor ytret han et ønske om at hans venn og mangeårig forretningspartner Christian Ringnes skulle ta over som styreformann i konsernet.

- Jeg er veldig beæret over Petters ønske om at jeg skulle ta over dette vervet, sier Ringnes til NA24.

Petter Sundt styrte skuten som ved årsskifte hadde hele 2,6 milliarder kroner i egenkapital.

- Det var Petter som fattet alle viktige beslutninger og nå er det hans barn som fatter beslutningene, sier Ringnes til NA24.

Styreformannen og investoren sier han kjenner barna og familien godt gjennom mange år. Barna vil ikke kommentere saken.

Konservativt
Konsernet Sundt hadde i fjor driftsinntekter på 330 millioner kroner, som er opp fra 258 millioner kroner året før. En økning på 28 prosent.

- Selskapet har vært veldig konservativt forvaltet, og det blir ikke store endringene på det, sier styreformann Ringnes til NA24.

Driftsresultatet endte på minus 46 millioner kroner, som er en fordring fra 56 millioner i minus året før.

Det er finansene som drar pengene i denne butikken, også i fjor. Disse postene dro 214 millioner kroner i kassen, men er ned fra 321 millioner kroner året før.

- Vi styrer hovedsakelig etter avkastningen på verdijustert egenkapital, som er opp 21 prosent i fjor, sier Askvig, og legger til at det har selskapet omtrent hatt de fire siste årene. Ved årsskifte er den på 4,7 milliarder kroner.

Verdijustert egenkapital fremkommer som differansen mellom porteføljens markedsverdi og selskapets netto gjeld, og således reflekterer denne størrelsen selskapets underliggende verdier.

Superlønn
Askvig ble ansatt som administrerende direktør i mars 2003, og sitter fortsatt ved roret i familiebedriften etter rederens død.

- Petter håndplukket selv den meget gode Leiv Askvig som administrerende direktøren til å drive selskapet, sier Ringnes.

Askvig hadde 12 millioner kroner i lønn i fjor, og en avtale på 18 måneders etterlønn i selskapet hvis han slutter.

- Min lønn og bonus er basert på selskapets verdiutvikling, er alt Askvig vil si om det.


Aksjetap
Av inntektene kommer hovedpostene fra flyrelaterte inntekter på 194 millioner kroner, og hotellvirksomhet på 33 millioner kroner. Gjelden er på 595 millioner kroner, som inkluderer et utbytte på 120 millioner kroner i fjor.

- Vi er fremdeles i pluss etter første kvartal, men det blir tøffere i år enn i fjor, sier Askvig.

Av de markedsbaserte investeringene bokført i regnskapet fra i fjor er kostprisen bokført til 324 millioner kroner. De er bokført med 288 millioner kroner, og opplever dermed et papirtap på 36 millioner kroner.

- Det har jo vært dramatiske tider på børsen, og det har påvirket oss. Men det ser ut til å bedre seg nå, sier Ringes.

Selskapet har også 4.576 aksjer i selskap Eiendomspar, og 259 aksjer i VPS Holding.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her