NA24.no

AS Norge overrasker

Sist oppdatert:
Trosser urolige tider og overrasker med uventet vekst.

- Konjunkturbarometeret for andre kvartal viser stabil vekst i industriproduksjonen. Dette er noe uventet gitt resultatene fra foregående undersøkelse, skriver Statistisk sentralbyrå (SSB).

NA24 - din næringslivsavis.

Dagens SSB-tall viser at industrien her i landet fortsatt går på høygir, tross de urolige tidene i finansmarkedene og høyere rente.

Store ordrereserver
Ifølge SSB er store ordrereserver innenfor verftsrelatert virksomhet en viktig årsak til økningen i produksjonen i Norge. I tillegg kommer stadig flere i arbeid, men sysselsettingsveksten viser tegn til å flate ut. Selv om SSB er noe overrasket over veksten i produksjonen, mener byrået at dette harmonerer godt med produksjonsindeksen for industrien som viser at gjennomsnittlig industriproduksjon gikk opp med 3,1 prosent fra mars til og med mai 2008.

- En moderat økning i innenlandsk ordretilgang synes foreløpig å veie opp for negativ utvikling i ordretilgangen fra eksportmarkedet, skriver SSB.

Gjennomsnittlig kapasitetsutnytting beregnes til 83,6 prosent ved utgangen av andre kvartal.

Dyrere
Samtidig plages både industrien og oss forbrukere av økte markedspriser.

- Økte kostnader som en følge av prisoppgang på sentrale innsatsfaktorer som olje, gass og stål og så videre er sannsynligvis en medvirkende årsak til dette, forklarer SSB.

Stor ordrebeholdning
Produsenter av investeringsvarer som metallvarer, maskinindustri, plattformer og skipsverft melder om stabil vekst i produksjonsvolum og sysselsetting. Økningen i ordretilgangen viser tegn til å flate ut, men foreløpig synes ikke dette å ha noen innvirkning på markedsprisene som fortsetter å stige. En svært stor ordrebeholdning kombinert med høyere kostnader som en følge av økte lønninger samt en oppgang i prisen på stål, er sannsynligvis en medvirkende årsak til dette, mener SSB.

Tallet på industriledere som oppgir at kapasitetsvansker virker begrensende på produksjonen, er merkbart lavere enn på samme tid i fjor, men fortsatt synes det å være stor mangel på kvalifisert arbeidskraft. Gjennomsnittlig kapasitetsutnytting beregnes til 88,7 prosent i andre kvartal. Antall arbeidsmåneder som dekkes av ordrebeholdningen, er om lag det samme som for ett år siden.

Pessimister
Generelle utsikter på kort sikt (tredje kvartal 2008) vurderes som positive, men stadig færre industriledere deler denne oppfatningen. Sammensatt konjunkturindikator for industrien beregnes til 2. I første kvartal i år var tallet 6, mens toppen ble nådd i tredje kvartal 2006 med en verdi på 17. Dagens resultat på 2 ligger under det historiske gjennomsnittet og er et signal om en mulig utflating i produksjonsveksten, ifølge SSB.

NA24 kommer med mer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere