Gå til sidens hovedinnhold

Asia-børsene stuper etter nok en nedtur i USA

Etter nok en rød dag på Wall Street torsdag, åpnet de asiatiske børsene med markant nedgang fredag. Tokyo endte ned 2,3 prosent.

Nikkei-indeksen falt 3,2 prosent kort tid etter åpning fredag morgen, men nedgangen ble redusert til 2,3 prosent innen stengetid. Topix-indeksen falt 1,9 prosent.

Les også: Hovedindeksen på Oslo Børs ned 1,3 prosent fra start

I Hongkong falt Hang Seng-indeksen med 3,1 prosent etter å ha tatt seg noe inn før stengetid.

– Investorene skremmes av en sterkere yen og fall på de europeiske og amerikanske børsene, sier sjefstrateg Yoshihiro Ito i Okasan Online Securities.

De viktigste kinesiske børsene, som ofte er mindre påvirket av utviklingen i aksjemarkedene ellers i verden, hadde også en dårlig dag. Fallet på hovedindeksen i Shanghai nådde på et tidspunkt 5,5 prosent, men kursene tok seg noe opp, og børsen stengte med en nedgang på 4 prosent.

Blodrødt

Nedturen kom etter at de tre viktigste indeksene i New York endte i rødt ved stengetid torsdag. Dow Jones endte ned 4,2 og den bredere S&P 500 3,8 prosent. Teknologibørsen Nasdaq falt 3,9 prosent.

Også i Europa endte det i røde tall torsdag. I London stengte FTSE 100 ned 1,6 prosent mens DAX-indeksen i Frankfurt gikk ned med 3,1 prosent. I Paris falt CAC 40-indeksen med 2,4 prosent. Da børsene åpnet igjen fredag, var imidlertid fallet marginalt.

Les også: Store utslag på børsen - TTS opp 56 prosent på salg

Korrigering av markedet

Den globale nedgangen denne uka tyder på at markedet nå korrigerer seg etter oppturen det siste året. Det skjer i så fall for første gang på nærmere to år. Flere analytikere mener korrigeringen er på høy tid.

Tom Martin, toppleder i Global Investments, mener det nå er en tydelig endring i tankegangen på børsen. Investorer har gått fra å være redde for å gå glipp av et marked i opptur til en frykt for å gå på store tap, mener han.

– Det kommer til å ta lengre tid før markedet endrer seg enn det folk forventer, sier han.

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på iPhone her

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på Android-telefon her

Kommentarer til denne saken