*Nettavisen* Økonomi.

Asia faller tilbake

Foto: (Scanpix)

Børsrallyet tar en pause.

07.04.09 17:50

De siste ukene har de asiatiske børsene opplevd et nokså kraftig rally, men tirsdag dabber det av.

Nikkei ned 0,28
De fleste indeksene faller. Nedturen er imidlertid ikke dramatisk. I Japan er Nikkei-indeksen ned 0,28 prosent 8.833 poeng. Likevel ligger Nikkei-indeksen omtrent på sitt høyeste nivå på tre måneder.

I Japan holdt sentralbanken renten uendret på 0,1 prosent rente, noe som i praksis er nullrente.

I Hong Kong - der påsken ble åpnet med solid oppgang mandag - er nedturen noe kraftigere. Hang Seng-indeksen er ned 1,13 prosent til 14.829 poeng. I Kina er CSI-indeksen ned 0,51 prosent tirsdag.

Strait Times-indeksen i Singapore er ned 2,15 prosent.

- Kraftig rally
En har i natt sett en betydelig nedgang på de regionale indeksene. S&P Asia er ned 1,27 prosent, mens MSCI Asia faller 1,23 prosent.

- Alle de asiatiske markedene ser i bunn og grunn ganske bra ut, men vi har allerede hatt et kraftig rally på børsene. Det kan være påkrevd noe gevinstsikring, mener redaktør Marc Faber i Gloom, Boom & Doom report overfor Bloomberg News.

Toshiba Plant Systems & Services steg hele elleve prosent i Tokyo, etter å ha uttalt noe så uvanlig som at inntektene oversteg forventningene.

Verre gikk det for gruvegiganten Rio Tinto, som falt tilbake hele 9,2 prosent.

Nedturen kommer av at selskapet har valgt å kutte i produksjonen. Rio Tinto drar også med seg verdens største gruveselskap ned i gjørma. BHP Billiton falt 3,4 prosent.

Fornyet bankfrykt
HSBC faller 1,7 prosent i Hong Kong. National Australia Bank faller 2,6 prosent i Australia. Malayan Banking er ned fem prosent.

USA-børsene endte i minus mandag. Dermed begynner uken negativt etter fire oppgangsuker på rad, den beste fireukersperioden siden 1933.

Selv om det ble minus mandag, hentet indeksene seg klart inn i forhold til dagens svakeste nivåer, og handelen var ikke preget av panikk.

Negativ bankanalyse
Ifølge Bloomberg News skapte en ny rapport fra meglerhuset Calyon Securities rundt banksektoren uro på Wall Street i forkant av mandagens aksjehandel. Den innflytelsesrike ankanalytikeren Mike Mayo skriver at bankenes utlånstap i forbindelse med boligkrisen i USA vil overstige nivåene fra den store depresjonen.

Dette bidro til å tynge banksektoren, men vi så ingenting i nærheten av den panikken som preget denne sektoren tidligere i vinter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.