NA24.no

Asia festet med USA

Sist oppdatert:
Den amerikanske sentralbanksjefens festinnspill førte til en massiv børsoppgang i Asia.

Ben Bernankes rentespådommer fikk de asiatiske aksjene til å stikke til værs. Den amerikanske sentralbanksjefen sa i går i en tale at renteoppgangen går mot slutt i USA. Stormaktens økonomiske vekst er for svak til å kunne opprettholde det samme rentetempoet som tidligere.

NA24 – din næringslivsavis

Dermed tolket markedet i både USA og Asia at Bernanke kan stoppe med 17 rentehevinger på rad.

Viktig markedet
USA er det et av det viktigste markedene for de asiatiske selskapene og rentenivået i USA følges med argusøyne. Høy rente gir dyre lånekostnader som belaster husholdningsbudsjettet til amerikanerne. Flere av de andre sentralbankene rundt om i verden justerer sitt rentenivå i forhold til hva den amerikanske sentralbanken foretar seg. Høy rente er generelt dårlig nytt for aksjemarkedene, siden avkastningskravet til aksjer blir høyere.

Bernanke sa gårdagens tale til kongressen at rentetempoet vil roes ned, siden forbruket i USA er på vei ned. Dermed reduseres faren for inflasjon.

Massiv opptur
Morgan Stanley Capital Internationals Asia-indeks fikk et skikkelig løft og var i morgentimene torsdag opp hele 3,1 prosent til 121,43 poeng. Dette var den største oppgangen siden 30. juni for indeksen som måler over 1.000 aksjer fordelt på 14 markeder. Alle de ti delindeks kunne notere seg for en oppgang.

I Japan ble den kjente Nikkei 225-indeksen fikk en opptur på 3,08 prosent til 14,946,84 poeng, mens den brede Topix-indeks steg hele 3 prosent.

I Sør-Korea ble Kospi-indeksen sendt opp 2,9 prosent, mens Hang Seng i Hongkong klatret 1,9 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere