*Nettavisen* Økonomi.

Asia mistet fotfestet

Børskommentar Asia, Asia, Nikkei Foto: FRANCK ROBICHON (Scanpix)

Skuffende indeks skaper iskald børsstemning.

01.10.09 08:31

Skuffende oktoberstart i Asia. De tonenangivende børsene faller for første gang på tre dager.

Årsaken er bekymring for at regionens økonomi ikke vil makte å løfte seg nok ut av hengemyren etter finanskrisen. Det frykter ihvertfall investorene etter at sentralbanken i Japan la frem den såkalte Tankan-rapporten. Den viser at landets bedrifter planlegger å kutte ned på nye investeringer.

Ifølge undersøkelsen planlegger større japanske bedrifter å kutte investeringer med 10,8 prosent frem til mars 2010. Det er mer enn forrige kvartals undersøkelse som endte på minus 9,4 prosent. Økonomene på sin side hadde ventet en nedgang i investeringene på 9 prosent.

- Dagens forretningsklima oppmuntrer ikke bedriftene til å investere. Økonomien er ikke i god form ennå, sier en strateg ved Daiwa Asset Management til Bloomberg.

Den sammenveide Asia-Stillehavsindeksen MSCI faller 1,2 prosent til 116.63 poeng. Siden 9. mars i år har indeksen steget 65 prosent.

I Korea faller bilkjempen Hyundai Motor over 7 prosent på børsen, drevet av de svake nøkkeltallene fra USA dagen før, samt at den koreanske valutaen won svekket seg mot dollar. Det reduserer verdien av eksportproduktene fra Korea.

- Nye nækkeltall gir et blandet bilde. Det har vært et sterk rally og muligens litt overdrevet. Vi trenger mer bevis på at økonomien er i bedring. Svaret på det får vi i neste runde med resultatrapporter, sier en forvalter til nyhetsbyrået Bloomberg.

Følg verdens aksjemarkeder her

Nøkkeltall onsdag (Merk at børsene stenger på ulike tidspunkt)
Japans Topix: - 1,51 %
Japans Nikkei 225: - 1,53 %
Hongkongs Hang Seng: - 0,28 %
Kinas CSI 300: STENGT
Kinas Shangai Composite: STENGT
Taiwans Taiex: + 0,48 %
Sør-Koreas Kospi: - 1,70 %
Singapores Strait Times Index: - 0,69 %

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag