Asias børser opp

Børsen i Shanghai endte opp hele 3,52 prosent torsdag 15.01.

Børsen i Shanghai endte opp hele 3,52 prosent torsdag 15.01. Foto: Shutterstock

Oppgang i oljeprisen og forventede obligasjonskjøp fra ECB løfter Asias børser torsdag.

15.01.15 08:33

Hovedsaklige grønne tall fra Asias børser torsdag.

Både Shanghai og Tokyo endte opp, mens Singapore, Hong Kong og India også er opp kort tis før stengetid torsdag.

Tokyos Nikkei 225-indeks endte opp 1,86 prosent, Kinas Shanghai-børs endte opp hele 3,52 prosent, mens Singapore og Hong Kongs Hang Seng-indekser er opp henholdsvis 033 prosent og 0,67 prosent en times tid før stengetid.

Hovedårsaken til oppgangen antas å være at oljeprisen onsdag brøt den fallende trenden med den største prisoppgangen på en dag siden juni 2012.

Les mer i saken: Kraftigste oljeprisoppgang siden 2012

I tillegg kom det onsdag frem at en rådgiver ved EU-domstolen ga foreløpig grønt lys til ESBs statsobligasjons-kjøpsprogram fra høsten 2012.

Programmet («Outright Monetary Transactions», OMT), som så langt ikke har blitt tatt i bruk, er «i prinsippet i tråd med EU-traktaten», gitt at visse vilkår er oppfylt. Et viktig vilkår er at ESB ikke skal være direkte involvert i oppfølgingsprogrammet som gjelder for staten som søker krisehjelp. Så langt har sentralbanken, sammen med IMF og Europakommisjonen, utgjort den såkalte «Troikaen», som har fulgt opp kriselångivernes krav om reformer og budsjettkutt i Hellas, Irland, Portugal og Kypros. Nå kan ESBs rolle i Troikaen være en saga plott. Den endelige OMT-dommen skal felles i løpet av de kommende månedene, men det er vanlig at rådgivernes innstilling blir fulgt. Det skriver DNB Markets i en rapport torsdag morgen.

Draghi og co vil tolke gårsdagens nyhet som grønt lys for lansering av statsobligasjonskjøp á la USA og Storbritannia.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.