Etter flere uker med handelsstrid med USA, lover Kina å senke tollen på biler, åpne opp finanssektoren og styrke rettighetene for intellektuell eiendom.
Alle tiltakene står høyt oppe på listen med krav fra USA og president Donald Trump, som senest mandag kritiserte Kinas tollregime på biler.
Les mer i saken: Kina gir etter - full seier til Donald Trump
Xi Jinpings lovnader om økt åpenhet i kinesiske økonomi løfter aksjemarkedet i Asia i morgentimene.
I Tokyo endte hovedindeksen NIkkei 225 opp 0,54 prosent. Seouls KOSPI-indeks fikk en oppgang på 0,27 prosent. I Hong Kong er Hang Seng-indeksen opp 1,75 prosent like før stengetid. I Singapore er Straits Times-indeksen opp 0,63 prosent når det gjenstår to timer av handelen.
- Presidenten Xi Jinping talte tirsdag morgen på Boao Forum, bedre kjent som «Kinas Davos». I talen gjentok presidenten løftene om at Kina vil åpne opp finanssektoren, og tok til orde for å redusere importtollen på biler og åpne for økt utenlandsk eierskap i Kinas bilindustri. Hovedbudskapet var i stor grad at Kina vil fortsette å gå i retning av en mer åpen økonomi, og at døren til de globale markedene vil bli mer, og ikke mindre, åpen, skriver økonomene Kyrre Aamdal og Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets i ett notat tirsdag morgen.
De to økonomene mener budskapet understøtter inntrykket av at Kina ønsker å løse den pågående handelskonflikten med forhandlinger, snarere enn handelskrig.
I tillegg til positiv respons på børsene noterer de to at trygge havner som japanske yen og amerikanske statsrenter har falt noe tilbake i morgentimene, og amerikansk tiårs statsrente er tilbake over 2,8 prosent.
- Kursen på kinesiske yuan har styrket seg noe i morgentimene, etter å ha falt tilbake på gårsdagens på meldinger fra Bloomberg om at Kina ser på potensielle utfall av en devaluering av valutakursen, som ledd i å motvirke negative effekter fra de foreslåtte tollsatsene. Gårsdagens tale fra XI Jinping gir imidlertid liten grunn til å tro at en devaluering står på trappene, og vi ser dette som lite trolig. En devaluering vil kunne dempe en potensiell nedgang i eksporten og motvirke utflytting av produksjon til andre lavkostnadsland, men vil på den annen side gi negative ringvirkninger til kinesiske selskaper med høy utenlandsk gjeld og vil ikke minst være et klart steg i motsatt retning av myndighetenes tiltak for å gjøre valutakursen mer fleksibel. Videre vil det gi Trump rett i tidligere påstander om at Kina holder valutakursen unaturlig svak.
Trump truet allerede i valgkampen med å stemple Kina som kursmanipulator. Trump har imidlertid ikke gjort alvor av disse truslene, og siste tids handelskonflikt har i stor grad konsentrert seg om økte tollsatser.
Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på iPhone her
Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på Android-telefon her