NA24.no

Foto: Cornelius Poppe/Scanpix

Åslaug Haga går av

Sist oppdatert:
Sp-lederen trekker seg.

- Siden jeg ikke tar gjenvalg Stortinget i 2009, har jeg gjort et valg som innebærer at jeg ikke tar gjenvalg som partileder på landsmøtet vårt i mars til neste år.

Det sa Senterpartileder Åslaug Haga til partiets landsstyremøte på Gardermoen fredag formiddag.

Grunnen til at Haga (48) nærmest som lyn fra klar himmel nå vil trekke seg, er at hun mener at ingen skal eie partiet, og at en partileder ikke bør sitte for lenge,

- Jeg har sittet i partiledelsen i 10 år – fire som nestleder, seks som leder. Det er riktig å slippe nye krefter til. – Og jeg er stolt av at det er folk som er klare til å ta over, sa Haga.

Les Hagas tale her

Vil bli statsråd igjen
Haga minnet sine svært overraskende partifeller om at de må huske at hun skal sitte som partileder til mars 2009.

- Jeg skal ikke legge inn årene før det. Hvis den nye partiledelsen ønsker at jeg skal fortsette som statsråd, vil jeg gjerne gjøre det. Og skulle vi forhandle Soria Moria 2 høsten 2009, stiller jeg gjerne med min erfaring.

Må svare Stortinget
Haga har vært i hardt vær den siste uka på grunn av konsulentansettelsen av Eli Arnstad. Departementet har innrømmet at de brøt hele fire regler da de ansatte Arnstad som ble gikk av i Enova etter mobbeanklager.

Men statsekretær Guri Størvold (Sp) tilbakeviser ovefor Nettavisen at kritikken er årsaken til at Haga vil trekke seg.

- Haga ga meg beskjed om at hun ville gå av allerede i juni. Hennes rådgivere har anbefalt henne med å vente og si at hun vil gå av fordi det kan misforstås, men Haga er bestemt på å følge sin strategi. sier statssekretæren.

Navarsete overtar
Partiledelsen regner med at nestleder Liv Signe Navarsete vil ta over som ny Sp-leder.

- Alt ligger til rette for det. Hun er statsråd og har lang erfaring. Dessuten leder hun programkomiteen som legger føringer for veien videre, sier Størvold.

- Så det vil ikke bli noen strid om hvem som skal bli den nye partilederen?

- Det kan jeg aldri tenke meg, hvis ikke viser seg at noen har en partileder i magen, sier Størvold.

Tid til kjøkkenhage
Haga ble sykmeldt under forhandlingene om statsbudsjettet i 2006 på grunn av for høyt blodtrykk. Men det er absolutt ikke dårlig helse som gjør at hun nå vil gå av i 2009. Samtidig legger hun vekt på at hun gleder seg til å få mer tid til andre ting en politikk.

- Det har imidlertid vært fantastisk givende år og jeg har opplevd mye, men nå vil jeg spille på flere strenger i meg sjøl. Jeg ønsker mer tid til musikk og til å ha fritid. Mer tid til venner – og jeg skal ha kjøkkenhage! Jeg legger heller ikke skjul på at jeg ser fram til å slippe at det er media som former inntrykket av hvem jeg er.

Populær leder
Haga har ledet Sp siden 2003. Hun er en svært populær leder. I motsetning til andre partier har det aldri vært noen diskusjon om partilederen i Sp. Hun har hatt tre statsrådsposter. Før jul overtok hun olje og energidepartementet etter Odd Roger Enoksen (Sp) for å få sving på regjeringens satsning på bioenergi.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere