NEW YORK (Nettavisen): Julian Assange, grunnleggeren av Wikileaks, lovet denne uka en dusør på 20.000 dollar – cirka 170.000 kroner – for informasjon som fører til at vedkommende som tok livet av Seth Rich (27) blir dømt.

I et intervju med den nederlandske TV-stasjonen NOS antydet Assange dessuten at Rich var en av kildene til Wikileaks.

Les også: Ecuador vil la Sverige avhøre Assange

Når man legger til at Rich jobbet for Demokratene, og at Wikileaks i sommer offentliggjorde dokumenter som avslørte at partiledelsen ønsket å sabotere for Bernie Sanders for å få Hillary Clinton nominert som presidentkandidat, blir intervjuet til Assange ekstra interessant.

Partileder Debbie Wasserman Schultz gikk av etter denne skandalen.

Mislykket ran?

Seth Rich ble drept natt til søndag 10. juli i bydelen Bloomingdale i Washington D.C., like ved leiligheten sin.

Han ble skutt flere ganger, inkludert minst ett skudd i ryggen, og døde på sykehuset kort tid etter at politiet fant ham ved 04.20-tiden.

Politiets første teori var ifølge The New York Daily News at Rich ble utsatt for et ran, men verken klokka eller lommeboka hans ble stjålet.

Offerets far, Joel Rich, har fortalt The Washington Post at han tror at sønnen strittet imot. Hans mor Mary forteller til NBC Channel 4 at Seths ansikt, hender og knær hadde blåmerker.

Nabolaget Bloomingdale hadde per 11. juli vært åsted for 20 væpnede ran i 2016.

Nå antyder altså Julian Assange at Seth Rich var en av kildene til Wikileaks. Han sier det ikke rett ut, og nevner ikke Rich i sammenheng med lekkasjen som førte til Wasserman Schultz’ avgang, men det er vanskelig å tolke intervjuet med NOS annerledes.

Hovedteorien til det amerikanske etterretningsbyrået FBI er ifølge The New York Times at russiske myndigheter sto bak dokumenttyveriet hos Demokratene.

Politiet i Washington sier dessuten til Business Insider at det ikke er noe som tyder på at dødsfallet til Seth Rich henger sammen med hans forhold til det demokratiske partiet.

Assange ser altså ut til å antyde noe helt annet – selv om det er verdt å merke seg at Wikileaks-grunnleggeren åpent har gitt uttrykk for at han ønsker at Hillary Clinton skal tape presidentvalget.

- Seriøs risiko

Her er intervjuet med NOS (Programlederens spørsmål er merket i kursiv):

- Varslere gjør store anstrengelser for å gi oss informasjon, og ofte med betydelig risiko. Det var en 27 år gammel mann, som jobbet for Demokratene, som ble skutt i ryggen og myrdet for noen uker siden, av ukjente grunner, mens han gikk på gaten i Washington.

- Det var bare et ran, tror jeg?

- Nei, det er ingen funn som tyder på det.

- Hva er det du antyder?

- Jeg antyder at våre kilder utsetter seg for risiko, og at våre kilder blir bekymret når de ser hendelser som dette skje.

- Var han en av deres kilder?

- Vi kommenterer aldri hvem kildene våre er.

- Hvorfor kommer du da med en slik antydning om en 27-åring som ble skutt i Washington?

- Fordi vi må være klar over hvor mye som står på spill i USA, og at våre kilder utsetter seg for seriøs risiko. Det er derfor de kommer til oss, så vi kan beskytte deres anonymitet.

- Men det er virkelig noe å antyde drap, hvilket du faktisk gjør ...

- Andre har antydet dette. Vi etterforsker det som skjedde med Seth Rich. Det er en bekymringsverdig situasjon. Det er foreløpig ingen konklusjoner, men vi er bekymret, og en rekke Wikileaks-kilder er bekymret over at slike ting skjer.

Fortsatt ingen spor

Politiet i Washington står ifølge Fox News fortsatt uten ledetråder i saken. Ingen vitner har meldt seg og ingen bestemte personer er mistenkt for å ha begått drapet.

På nettstedet Reddit har det i et par uker blitt diskutert hvorvidt Seth Rich var kilden til Wikileaks. Det kan være dette Assange sikter til med svaret «andre har antydet dette».

Så lenge politiet står uten spor, vil nok konspirasjonsteoriene leve videre – godt hjulpet av Assange.

Brad Bauman, som er talsmann for familien Rich, sier ifølge NBC News at familien setter pris på at mange ønsker å bidra til å oppklare saken, men at disse spekulasjonene bare gjør jobben vanskeligere for politiet.

- Noen forsøker å gjøre politikk av denne grusomme tragedien, oh gjennom å gjøre det, forårsaker de mer skade enn de gjør nytte og forstyrrer myndighetenes evne til å gjøre jobben sin. Familien til Seth vil be om at folk avstår fra å fremme ubeviste og skadelige teorier om dette drapet, sier Bauman.