*Nettavisen* Økonomi.

Astrup ny leder i Europabevegelsen

Foto: Holm, Morten (Scanpix)

Nikolai Astrup er valgt som ny nestleder.

14.05.12 14:22

Stortingsrepresentant Nikolai Astrup (Høyre) er valgt som ny nestleder i Europabevegelsen.

- Jeg går fra styremedlem til nestleder. EU-saken er en eksepsjonelt viktig sak for Norge og jeg ønsker å gjøre et bidra for å synliggjøre hvor viktig EU-medlemsskap er for norske borgere og det norske samfunnet, sier Nikolai Astrup til NA24.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK!

Det er ingen stor EU-vind som herjer Europa for tiden, noe som ikke overrasker Astrup.

- Jeg har forståelse for at mange ikke ser på EU-saken som så veldig aktuell når de står midt oppi økonomiske utfordringer. Samtidig er det viktig for meg å vise at EU er en del av løsningen, sier Astrup.

- Vi er blindpassasjerer
- Nei til EU ønsker en debatt rundt EØS-avtalen - bekymrer det deg?

- Ja, det bekymrer meg veldig. EØS-avtalen er Norges livline til Europa. Det er den som gjør at norske bedrifter har tilgang til hele det indre markedet i Europa på like vilkår. Den er viktig for norske arbeidsplasser og den sikrer at vi er fullverdige økonomiske medlemmer i det europeiske samarbeidet. Det er viktig at vi bruker mye tid på å formidle hvorfor den er viktig, for det er en avtale som mange tar for gitt.

- Når tror du Norge vil ha sitt neste EU-valg?

- Jeg tror dessverre at det blir en stund til, så det vil jeg ikke spå om. Men det er viktig at vi får bedre frem hvorfor dette er viktig. Vi har tatt inn omlag 3/4 av EUs lover i norsk rett, men vi får ikke være med på å bestemme viktige beslutninger. Vi er blindpassasjerer på den europeiske reisen, sier Astrup.

Fornøyd leder
Europabevegelsens leder er godt fornøyd med å ha fått Astrup med på laget.

- I en tid med lav oppmerksomhet rundt EU-saken og dårlige utslag på meningsmålingene så er jeg glad for at en så etablert topp-politiker vil være med på å dra lasset, sier Paal Johan Frisvold, Europabevegelsens leder, til NA24.

Frisvold trekker frem Astrups politiske erfaring som viktig.

- Astrup er en veletablert topp-politiker på det nasjonale plan. Han er en tungvekter med god politisk erfaring, et bredt nedslagsfelt og vil være en viktig mann som man vil høre på i Norge. Han løfter Europabevegelsens politiske arbeid . Han kommer fra det som ifølge dagens meningsmåling er Norges største parti, det er kjempeviktig og vi er stolte av at han står opp for EU-saken.

- Nei til EU ønsker en debatt rundt EØS-avtalen - bekymrer det deg?

- Jeg er veldig glad for det. Det viser nei-sidens rette jeg, at de vil rive Europa tilbake til nasjonalstatenes tid. Det er veldig dårlig nytt for Europa og i høyeste grad for Norge. Så om det kan utløse en debatt om EU-samarbeidet så ønsker jeg den velkommen, sier Frisvold.

Astrup har vært medlem av sentralstyret siden mars 2011 og tar over vervet etter Kirsti Methi, som nylig tok over som generalsekretær i organisasjonen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag