Atomfrykt senket Asia

Foto: (TV 2 Nyhetene)

De asiatiske aksjene falt på at usikkerheten rundt Nord-Koreas atomprogram og dårlig makronytt fra USA.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Nord-Korea skal ha informert Kina om at de venter å foreta seg flere underjordiske prøvesprengninger, ifølge en NBC News- rapport.

NA24 - din næringslivsavis

Satellittbilder viser økt aktivitet på området hvor landet foretok prøvesprengninger forrige uke, ifølge flere amerikanske medier.

Utviklingen kom samtidig med at den amerikanske innenriksministeren, Condoleeza Rice, var på vei til å lande i Japan, før hun skal besøke Sør-Korea og Kina. Rice er på rundreise for å få støtte fra nabolandene til å innføre sanksjoner mot det egenrådige diktaturet, ifølge AP.

Fra offisielt nordkoreansk hold ble det meldt at slike sanksjoner vil regnes som en krigserklæring, og at landet er mer enn villig til forsvare sin suverenitet, ifølge AP.

De toneangivende og øvrige
Japanske investorer svarte umiddelbart på et mulig atomscenario med å sende aksjene nedover. Den toneangivende Nikkei 225 -indeksen falt med 0,7 prosent til 16 502,32 poeng, mens den bredere Topix-indeksen falt mer med 0,9 prosent til 1 622,86 poeng.

Sør-Koreas Kospi-indeks falt med 0,5 prosent. Taiwans ledende indeks gikk ned 1,2 prosent, Hong Kongs Hang Seng falt med 0,5 prosent, China Enterprise falt med 0,3 prosent, Shanghai`s Composite sank med 0,4 prosent og Singapores Straits Times Indeks gikk ned 0,4 prosent.

Det var sjeldent få børser som hadde opptur, men Australia's S&P ASX/200 steg med 0,2 prosent og Malaysia's KLSE Composite steg med 0,1 prosent.

HTML EMBED

Klikk her for å følge Nasdaq og børsene i utlandet

Dårlig USA-nytt
Men børsene falt også på dårlig nytt fra deres største marked USA.

Tall fra de amerikanske myndighetene viser at produsentprisene falt i september. Det var ventet at prisene skulle falle, men ikke fullt så mye. Nedgangen i produsentprisene var på 1,3 prosent, mens økonomene ventet en reduksjon av prisene på 0,7 prosent.

Ekskludert for mat- og energipriser steg produsentprisene med 0,6 prosent, mens markedet ventet en oppgang på 0,2 prosent.

Industriproduksjonen falt med 0,6 prosent i september, mens økonomene ventet at produksjonen ville være helt flat. Kapasitetsutnyttelsen var på 81,9 prosent, mens det var konsensus blant økonomene at kapasitetsutnyttelsen ville bli på 82,2 prosent.

- Vår amerikanske spådom er svekket vekst, og det reflekteres også i våre spådommer for den asiatiske regionen. Jeg tror det er en potensiell nedside her, sier Peter Morgan, sjeføkonom over Asia og stillehavet hos HSBC, til Marketwatch.

Svingende oljepris
Oljeprisen kom under press i går kveld, men stiger igjen onsdag morgen. På råvarebørsen i London blir kontraktene på et fat nordsjøolje med levering i desember omsatt for 61,25 dollar. Oljemarkedet følger med på dagens oljelagertall fra USA, samtidig er det spenning i forkant av morgendagen OPEC-møte.

HTML EMBED

Klikk her for å følge oljeprisen

OPEC har blitt enige om å kutte den daglige produksjonen med én million fat olje, men skal i morgen prøve å komme til enighet om hvilke av medlemslandene som skal foreta kuttene

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.