*Nettavisen* Økonomi.

Atomgeniet som ble sovjetisk spion

Møt Emil Julius Klaus Fuchs, tyskeren som hjalp de allierte til å utvikle den første atombomben.

24.02.06 10:43

(NA24:) Emil Julius Klaus Fuchs ble født i Rüsselheim i Tyskland 29. desember 1911. Hans far var professor i teologi, mens hans bestemor, mor og en av hans søstre begikk selvmord mens Fuchs var relativt ung. Hans andre søster ble diagnostisert som schizofren.

Fuchs gikk både på universitetet i Leipzig og Kiel, og ble under studietiden politisk aktiv i det tyske sosialdemokratipartiet. I 1932 meldte han seg inn i kommunistpartiet og i 1933 flyktet han til Frankrike, senere til England. Han tok sin grad i fysikk ved universitetet i Bristol i 1937, senere en høyere grad ved universitetet i Edinburgh - hvor han også var lærer.

Da krigen brøt ut, ble Fuchs sammen med andre tyskere internert i England. Han ble sendt til Isle of Man, senere til Quebec. I 1941 var han likevel tilbake i Edinburgh som lærer og ble der rekruttert til det britiske atomvåpenprogrammet. I 1942 ble han britisk statsborger.

Året etter, i 1943, ble han så ført over til Manhattan-prosjektet i USA og fokuserte sitt arbeid på problematikken rundt imploderingen av kjernen i plutioniumbomben. En av hans metoder, Fuchs-Nordheim-metoden, brukes fortsatt for å kalkulere energien til kritisk atommasse. Da den første atombomben ble sprengt, var han til stede mens Openheimer uttalte de klassiske ordene: «It worked.»

Spion
I 1941, omtrent samtidig som Nazi-Tyskland invaderte Sovjetunionen, begynte Fuchs å gi militære hemmeligheter til GRU. Han mente at Sovjetunionen hadde rett til å vite hva deres allierte drev med. Det vites lite om hans spionvirksomhet i de første årene han var i USA, men det som har kommet på det rene, er at han fra 1947 til 1949 ga bort de amerikanske planene for en hydrogenbombe til KGB-agenten Alexandre Feklisov. Han informerte også russerne om hvor mye plutonium amerikanerne til enhver tid produserte. Noe som gjorde at russerne visste at amerikanerne ikke hadde nok atomvåpen til å starte en atomkrig med landet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Fanget
I 1946 returnerte Fuchs til England for å jobbe med Harwell Atomic Energy Research Establishment. Der ble han konfrontert av britiske agenter og etter nærmere fire år med avhør og etterforskning tilsto Fuchs. Det er på det rene at han i denne tiden informerte russerne selv om han var under etterforskning.

Han ble dømt til 14 års fengsel og mistet sitt britiske statsborgerskap. 23. juni 1959 ble han løslatt, og bosatte seg i Øst-Tyskland. Der fikk han en lynkarriere i det kommunistiske partiet, og ble visedirektør i det tyske instituttet for atomforskning. Han fikk flere utmerkelser, deriblant Karl Marx-ordenen.

Fuchs døde i 1988, 76 år gammel.

Les flere nyheter fra NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag